Waarmee moet u rekening houden als u een kinderfiets koopt?

nieuws Een kinderfiets is geen speelgoed. De fiets moet stevig zijn en bestaan uit kwaliteitsonderdelen.

Juiste maat
Koop een fiets niet te veel op de groei. Bij een goede maat kunnen beide voeten tegelijk de grond raken als uw kind op het zadel zit. Neem uw kind dus mee om de fiets uit te proberen.
Kinderfietsen zijn er in verschillende maten. De meeste kinderen passen op een gewone fiets tegen de tijd dat ze naar de middelbare school gaan.

Indicatieve fietsmaat
Meestal wordt de lichaamslengte (kledingmaat) als basis genomen. De eerste fiets is meestal een “12 inch” model. Deze lengtemaat komt overeen met 2,7 centimeter en wordt gebruikt als eenheid voor de diameter van de wielen.

Leeftijd Lichaamslengte Fietsmaat
2-4 jaar 92-98 cm 12 inch
3 - 5 jaar 98 - 104 cm 14 inch
4-6 jaar 104-110 cm 16 inch
5-7 jaar 110-116 cm 18 inch
6 – 8 Jaar 116-122 cm 20 inch
7-9 jaar 122-128 cm 22 inch
8-12 Jaar 128-140 cm 24 inch
10-14 jaar 140-152 cm 26 inch

Uit een onderzoek bij jongeren tussen 7 en 14 jaar blijkt dat de fietsmaat dan soms nog groot uitvalt. De meest bepalende parameter voor een goede zithouding is immers de binnenbeenlengte. Deze verschilt aanzienlijk voor jongeren met eenzelfde lichaamslengte. Op basis van de lichaamsmaten jongeren komt men tot volgende maattabel, waarbij rekening gehouden is met de groei:

Lichaamslengte Binnenbeenlengte Fietsmaat
120-140 cm < 52 cm 16 inch
52 - 74 cm 20 inch
> 74 cm 24 inch
141 - 160 cm < 62 cm 20 inch
62 - 80 cm 24 inch
> 80 cm 26 inch
> 160 cm < 74 cm 24 inch
>74 cm 26 inch
Bron: www.ergonomiesite.be

Kinderen tussen 1m20 en 1m40 groot passen zo bijna allemaal op een 20 inch fiets, voor jongeren tussen 1m40 en 1m60 is dit 24 inch. Tieners groter dan 1m60 passen het best op een fietsmaat of wieldiameter van 26 inch.

• De stuurbreedte moet ongeveer even groot zijn als de schouderbreedte.
• Zorg dat uw kind bij het rijden niet met de knieën tegen het stuur komt. Met een verstelbare stuurpen kunt u de afstand tussen stuur en zadel wat groter of kleiner maken.
• De lengte van de cranks moet zijn afgestemd op de beenlengte van het kind. Helaas worden veel kinderfietsen geleverd met standaard cranks (170 of 175 mm) en die zijn voor kinderen te lang. 175 mm is ideaal voor iemand van ongeveer 1,85 meter. Er zijn allerlei tabellen te vinden met de ideale cranklengte voor volwassenen, voor kinderen niet.
• Koop een fiets met een lage instap (ook voor jongens). Dat stapt makkelijker op, en bij een valpartij kan uw kind makkelijker opstaan. Als (oudere) jongens goed kunnen fietsen, kunnen ze op een jongensfiets met dwarsstang fietsen.

Uitrusting

• Remmen
Koop voor de eerste kinderfiets (met wielen met een diameter van ten hoogste 500 mm) een fiets met terugtraprem. Die is het makkelijkst te bedienen.

Grotere fietsen moeten twee handremmen hebben (één op het voorwiel en één op het achterwiel). Laat je kind de remmen testen vóór de aankoop. Vaak staan de remmen te ver van het stuur of zijn ze moeilijk te bedienen met kleine handen.

Controleer regelmatig of de moeren van de remschroeven goed aangespannen zijn. De remschijven zouden de velgen enkel mogen raken tijdens het remmen. Controleer ook of de remhendels los zijn. Wanneer ze volledig ingedrukt zijn, zouden de hendels op minstens 2,5 cm van het stuur moeten komen.

• Reflectoren
- vooraan 1 witte reflector
- achteraan 1 rode reflector (het weerkaatsende deel mag niet samenvallen met het achterlicht)
- aan weerszijden van de pedalen gele of oranje reflectoren
- op de spaken van elk wiel minstens 2 gele of oranje dubbelzijdige reflectoren; vast bevestigd aan de spaken en symmetrisch aangebracht en/of een witte reflecterende strook aan weerszijden van elke band.
Op een mountainbike of koersfiets zijn reflectoren slechts verplicht als u er ’s nachts mee rijdt of wanneer het zicht beperkt is tot minder dan 200 m. Maar als de fiets uitgerust is met een spatbord, moet hij vooraan een witte reflector hebben en achteraan een rode.

• Fietslichten moeten alleen aanwezig zijn én in werking zijn tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag, en in alle omstandigheden wanneer het niet meer mogelijk is duidelijk te zien op een afstand van ongeveer 200 meter. In dat geval gaat het om een wit of geel licht vooraan en een rood licht achteraan. Deze lichten mogen niet verblindend zijn. De verlichting, die ook sinds 18 mei 2006 in knipperstand mag werken, moet niet meer op het rijwiel zelf aangebracht worden. Ze mag op de bagage, de kleding, het lichaam, het rijwiel zelf,... aangebracht worden.

• Kettingkast en jasbeschermers
Koop een fiets waarvan bewegende delen goed zijn afgeschermd.

• Bagagedrager
Fietst uw kind naar school, zorg dan voor een degelijke bagagedrager.

• Banden
Als een kind zijn eigen keuze mag maken, dan kiest hij waarschijnlijk een mountainbike met brede banden met een diep profiel. Dat soort banden bolt minder goed op straat. Traditionele fietsen met gewone banden zijn beter geschikt.

• Spatborden
De mountainbike-achtige fietsen hebben vaak geen spatborden. Spatborden hebben echter wel een functie: ze houden veel rotzooi tegen…

• Versnellingen
Koop voor jonge kinderen een fiets zonder versnellingen. Het gebruik van versnellingen is moeilijk en het kind heeft de aandacht nodig voor het verkeer. Wanneer kinderen ouder en sterker worden, is het beter een kinderfiets te nemen met een aantal versnellingen.

• Vering of niet
Veel kinderen houden van ‘stoere’ fietsen met verende voorvork of zelfs een geveerd frame. Een geveerde voorvork maakt de fiets een behoorlijk stuk zwaarder. Bovendien moet u de vering goed schoonhouden en onderhouden, want het is kwetsbaar. Vering in het frame (achtervering) is absoluut niet nodig.

Meer info
www.bivv.be
www.mobiel21.be
www.fietsersbond.nl
http://fietsenmetkinderen.info
www.fietsnet.nl/kinderfietsen/


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram