Is borstvoedingsverlof in België betaald?

In dit artikel
Is borstvoedingsverlof in België betaald?

dossier

Een kersverse mama die in dienstloon werkt, kan borstvoedingsverlof aanvragen. Of je recht hebt op een uitkering, hangt af van een aantal voorwaarden.

Concreet zijn er twee soorten borstvoedingsverlof. 

Profylactisch borstvoedingsverlof

Getty_borstvoeding_baby_2024.jpg

© Getty Images

Als je borstvoeding geeft en tijdens het werk blootgesteld wordt aan stoffen of omstandigheden die risico’s inhouden voor de gezondheid van je baby of voor de borstvoeding, moet je de werkgever vragen om tijdelijk aan de slag te gaan in een andere functie, met behoud van loon. Als dat niet mogelijk is, heb je recht op profylactisch verlof. Met een medisch attest van de bedrijfsarts of huisarts (melding van beroepsrisico's) en een verklaring van de werkgever (geen ander werk mogelijk) kan de moeder tijdens dat profylactisch verlof een uitkering aanvragen bij het ziekenfonds. Die uitkering bedraagt 60% van het brutoloon. Het profylactisch borstvoedingsverlof kan maximaal vijf maanden duren.

Individueel toegekend borstvoedingsverlof

Moeders die op het werk niet worden blootgesteld aan risico’s, kunnen de werkgever individueel toegekend borstvoedingsverlof vragen. Als de werkgever dit toestaat, kunnen jullie in onderling overleg de duurtijd bepalen. Dit soort borstvoedingsverlof is onbezoldigd, tenzij anders bepaald in een cao. 

Lees ook: Borstvoedingspauzes in België: hoe uitkering aanvragen?

Bronnen:
https://www.kindengezin.be
https://www.uzleuven.be
https://www.vlaanderen.be
https://www.liantis.be
https://www.parentia.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram