24 mensen besmet door EHEC-bacterie in Limburg door vlees

nieuws In Limburg zijn de voorbije weken 24 mensen besmet geraakt met de Escherichia coli (EHEC) bacterie. Het gaat om de meer bekende O157 EHEC-variant, waarvan er in België jaarlijks een vijftigtal gevallen gedetecteerd worden. 24 meldingen op enkele weken is echter meer dan wat in een dergelijke tijdspanne verwacht wordt. De eerste melding dateert van 5 juni, de laatste van 22 juni. Het gaat over 11 mannen en 13 vrouwen. Hun leeftijd varieert van 6 tot 84 jaar. 12 zijn jonger dan 18 jaar, 9 zijn tussen 18 en 65 jaar en 3 zijn ouder dan 65 jaar.

7 personen wonen in Dilsen-Stokken, in Maasmechelen en in Maaseik waren er telkens 6 meldingen. In Meeuwen-Gruitrode, Bree, Opglabbeek en Hamont-Achel was er telkens 1 melding. Tenslotte was er 1 kind uit het Antwerpse dat op bezoek is geweest in Bree.
16 personen werden opgenomen in het ziekenhuis. 3 van hen waren vorige week nog steeds opgenomen, waaronder 2 personen met het hemolytisch uremisch syndroom (HUS). Nog twee andere personen ontwikkelden HUS, maar zij zijn intussen ontslagen uit het ziekenhuis.

De mensen zijn ziek geworden van het eten van het besmet vlees (vooral filet américain) dat intussen uit de handel werd genomen. Het vlees zou afkomstig geweest zijn van één koe.
Het FAVV raadt aan de koudeketen altijd te respecteren en te garanderen, gekoeld voedsel niet te lang te bewaren en de uiterste consumptiedata in acht te nemen.
Enterohemorragische Escherichia coli (EHEC) is een verzamelnaam voor verschillende stammen van de bacterie Escherichia coli. Mensen kunnen besmet geraken met deze bacterie als ze besmet voedsel eten. Rauw of onvoldoende gebakken vlees, onvoldoende gewassen rauwe groenten of zuivelproducten van rauwe melk zijn meestal de boosdoeners. De EHEC-bacterie kan in uitzonderlijke gevallen van mens naar mens overgebracht worden.

De symptomen van een voedselbesmetting blijven vaak beperkt tot een milde diarree. Bij besmetting met de EHEC-bacterie kan de diarree eerst waterig zijn en na 1 tot 3 dagen overgaan in een diarree met bloed. Er kunnen ook buikkrampen zijn en soms moet men braken. De klachten duren 2 tot 9 dagen (gemiddeld 4 dagen) en gaan over het algemeen vanzelf over. Soms, in 2 à 7 % van de besmettingen, kan zo’n bloederige diarree leiden tot een nieraandoening, het hemolytisch uremisch syndroom (HUS). HUS is ernstig maar het merendeel van de patiënten met HUS herstelt volledig. In zeldzame gevallen (2 à 9% van de patiënten) is het nierfalen dodelijk.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram