ad

Muggenbeten voorkomen

Laatst bijgewerkt: augustus 2012
123-mug-huid-jeuk-170-07.jpg

nieuws Muggen houden u ’s nachts uit uw slaap met hun gezoem, ze ontsieren het lichaam met rode bultjes en veroorzaken veel jeuk. Maar vooral kunnen ze diverse ziekten overbrengen. Muggen die malaria en Japanse encephalitis overbrengen, steken tussen zonsondergang en zonsopgang. Muggen die dengue, chikungunya en gele koorts overbrengen steken overdag. Dit betekent dat u zich in landen waar deze ziektes kunnen voorkomen, 24 uur per dag moet beschermen.

Muskietennet
Indien u niet in een afgeschermde ruimte kunt overnachten, slaap dan altijd onder een onbeschadigd en goed sluitend muskietennet (klamboe). Een goede klamboe is gemaakt van fijn gaas en heeft een split om gemakkelijk in en uit bed te stappen. Ook moet de klamboe ruim rond het bed passen en enige afstand tot het hoofdeinde van het bed laten. Klamboes kunnen op verschillende manieren worden opgehangen: op één punt, vierpunten of wigvormig (Dit wil zeggen de vorm van een langwerpige driehoek.) Een klamboe met een vierpuntsophanging heeft een rechthoekige vorm met als voordeel dat de klamboe recht om op het bed hangt waardoor u meer ruimte heeft onder de klamboe en er minder snel bij kan.
Gebruik bij voorkeur een muskietennet dat geïmpregneerd werd met een muggenafstotende en -dodende stof zoals permethrine of deltamethrine.

In vele Afrikaanse landen is deltamethrine gecommercialiseerd onder de naam k-o tab (insecticide tabletten). Permethrine is verkrijgbaar onder diverse namen, zoals Care Plus Klamboe Impregneerset, Permas en Peripel.
De werkzaamheid van een geïmpregneerd muskietennet duurt 6 (met permethrine, 500 mg/m2) tot 12 maanden (met delthametrine, 25 mg/m2), op voorwaarde dat het net niet te dikwijls gewassen wordt, dat het niet te veel gemanipuleerd wordt en dat het bij niet-gebruik in een afgesloten plastic zak wordt opgeborgen.

Er bestaan ook muggennetten die al op voorhand geïmpregneerd werden en die kunnen worden gewassen. In de nabije toekomst zullen verbeterde geïmpregneerde muggennetten beschikbaar zijn, waarbij het insecticide in de vezels verwerkt zit. Deze producten zijn veilig voor de mens, zelfs voor kleine kinderen.

Stop de randen van het muskietennet onder de matras en maak het net in de hoogte vast aan steunen op de 4 hoeken van het bed of hang het met een touw aan vier punten op. Het net moet geregeld gecontroleerd worden op gaten.
Bescherm ook de wieg, de relaxstoel, enzovoort van uw baby met een muskietennet. Doe het kind ook in bad voor het slapengaan onder het muggennet. Zorg er wel voor dat de baby het net niet kan vastgrijpen en erop kan zuigen.

Insecticiden
U kunt een insectenverdelgend middel op basis van pyrethrum gebruiken. Dit kan door verstuiving (spuitbus). Let op het correct gebruik, zodat het product niet ingeademd wordt.
Een alternatief is verdamping door elektrische verwarming van vloeistoffen of geïmpregneerde plaatjes. Deze producten kunnen overdag in een goed afgesloten kamer gebruikt worden, ofwel ’s nachts tijdens het slapen, mits er een goede ventilatie is.

Een antimuggenspiraal (‘coils’) mag niet in gesloten ruimten gebruikt worden, wel bijvoorbeeld als bijkomende maatregel ’s avonds buiten op een terras.
Apparaatjes die door (ultra)geluid de muggen op afstand (zouden) houden, zijn waardeloos.

Kleren
Draag ’s avonds licht gekleurde kleding (men ziet de muggen zitten) die zoveel mogelijk de armen en benen bedekt (lange broek, lange mouwen, sokken).
Bovenkleren, enkel- of armbanden en dergelijke kunt u impregneren met permethrine (1 deel van de oplossing à 10% verdunnen met ongeveer 50 delen water, volledig laten drogen). Voorbeelden van producten die u daarvoor kunt gebruiken zijn: Mouskito spray of Biokill, Permas (te koop bij de drogist).

Direct contact met de huid moet vermeden worden: de geïmpregneerde banden of kledingstukken moeten gedragen worden boven andere kleding. Dus nooit ondergoed impregneren.
U kunt met deze producten ook tentzeilen, gordijnen enzovoort impregneren.

Kleren kunnen ook bespoten worden met een insectenwerend product op basis van deet. Deet doet synthetische stoffen oplossen, u moet dus zeer voorzichtig zijn om deet op kleding aan te brengen.

Lees ook: Veilig gebruik van insectenwerende huidproducten (repellants)

Lees ook: Hoe kan je een muggenbeet best verzorgen?
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub