Barbecueën zonder buikpijn

Laatst bijgewerkt: april 2015
123-vlees-bbq-vuur-170_06.jpg

nieuws Uit recent onderzoek van de VWA en het Voedingscentrum blijkt dat de helft van de Nederlanders na een barbecue risico loopt op een voedselvergiftiging.

Worsten die enkele uren in de warmte liggen vooraleer ze gebakken worden, half rauwe kippenboutjes, grote potten met diverse sausjes en dressings waaruit iedereen zich naar hartenlust kan bedienen en die na de ene barbecue ook nog eens dienst doen voor de volgende, slaatjes die zomaar in de zon staan... het is vragen om problemen. Op rauw vlees vermenigvuldigen bacteriën zich razendsnel bij temperaturen vanaf 10°C. Kruisbesmetting is de grootste oorzaak van voedselvergiftiging. De bacteriën van rauw vlees komen bv. via handen, bestek of snijplankje terecht op andere voedingsmiddelen.

De gevolgen van voedselvergiftiging kunnen voor hele jonge kinderen, ouderen en mensen met een hele lage weerstand ernstig zijn. Die kunnen het beste alle risico's vermijden.

Een paar tips voor een barbecue zonder buikpijn:
• Gebruik alleen zeer verse producten.

• Haal het vlees, de vis, de groenten, enz. pas uit de frigo net voor ze op de barbecue komen.

• Verdeel slaatjes en ander eten over kleinere schaaltjes zodat niet alles in een keer naar buiten moet.

• Marineer vlees, kip of vis in de koelkast.

• Was uw handen met water en zeep als u rauw vlees aanraakt.

• Gebruik aparte schotels, messen en bestek voor rauw en gebakken vlees of vis. Hou snijplanken schoon en gebruik aparte planken voor het hakken van rauw vlees en het voorbereiden van salades en fruit.

• Zorg ervoor dat bevroren voedsel voldoende ontdooid wordt voordat je begint te koken. Vlees op kamertemperatuur geeft immers het beste resultaat. Laat het niet langer dan 20 min op kamertemperatuur staan.

• Leg geen rauw vlees naast gekookt of gedeeltelijk gekookt vlees op de barbecue.

• Zorg ervoor dat het vlees en de vis ook van binnen goed doorbakken zijn. Draai het vlees geregeld om zodat het goed kan garen. Denk niet dat het vlees gaar is wanneer de buitenkant er verkoold uitziet. Gebruik eventueel een vleesthermometer om te controleren of het vlees gaar is. Grotere stukken kan u evt. even laten voorgaren in de microgolfoven, of koop kant-en-klaar voorgegaard vlees

• Eet het bereide voedsel onmiddellijk op. Houd warme gerechten warm (+70°C) en koude gerechten koud (4°C). Laat vlees, slaatjes, … nooit in de zon staan.
Het geven van tijd kan levens redden! Het geven van tijd kan levens redden!
Pfizer Clinical Research Unit

Neem deel aan een klinische studie en krijg een financiële compensatie van gemiddeld €215 per dag.

Klik hier voor meer info!

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram