Ehec-besmettingen door filet américain

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws In Limburg zijn de voorbije weken 19 mensen besmet geraakt met de enterohemorrhagische Escherichia coli (EHEC). De EHEC-bacterie kan darminfecties veroorzaken en leidt in 2 à 7 % van de gevallen tot nierfalen. Het gaat om een variant van de bacterie die vorige zomer in Duitsland circuleerde. De eerste resultaten van het FAVV wijzen op besmet vlees dat ondertussen uit de handel gehaald werd, maar verder onderzoek loopt om dit te bevestigen en andere besmettingsbronnen uit te sluiten.

De voorbije 10 dagen kreeg het Vlaams Agentschap zorg en Gezondheid in Limburg 19 meldingen van besmetting met de EHEC-bacterie. Hiervan was er voor 14 een ziekenhuisopname nodig. Waarschijnlijk hebben nog meer mensen uit de getroffen regio in die periode maag-darm klachten gehad. Maar in de meeste gevallen geneest dit spontaan. Het zijn enkel de ernstigere gevallen waarbij een stoelgangstaal onderzocht wordt en zo de diagnose gesteld wordt. Deze 19 gevallen is heel wat meer dan wat in een dergelijke tijdspanne normaal verwacht wordt en dus is er sprake van een cluster. Mensen kunnen besmet geraken met de bacterie als ze besmet voedsel eten. Rauw of onvoldoende gebakken vlees, onvoldoende gewassen rauwe groenten of zuivelproducten van rauwe melk zijn meestal de boosdoeners. De EHEC-bacterie kan in uitzonderlijke gevallen van mens naar mens overgebracht worden.

De symptomen van een voedselbesmetting blijven vaak beperkt tot een milde diarree. Bij besmetting met de EHEC-bacterie kan de diarree eerst waterig zijn en na 1 tot 3 dagen overgaan in een diarree met bloed. Er kunnen ook buikkrampen zijn en soms moet men braken. De klachten duren 2 tot 9 dagen (gemiddeld 4 dagen) en gaan over het algemeen vanzelf over.

Soms, in 2 à 7 % van de besmettingen, kan zo’n bloederige diarree leiden tot een nieraandoening, het hemolytisch uremisch syndroom (HUS). HUS is ernstig maar het merendeel van de patiënten met HUS herstelt volledig. In zeldzame gevallen (2 à 9% van de patiënten) is het nierfalen dodelijk. Bij 4 personen is HUS vastgesteld. Zij zijn opgenomen in het ziekenhuis.

De afdeling Toezicht Volksgezondheid van het agentschap is op zoek naar de bron van besmetting. Ze werkt daarvoor samen met het FAVV en met het WIV.

• Het FAVV onderzoekt de herkomst van een reeks voedingsproducten die misschien met de infecties verband houden. Bij de zieke personen waren geen bruikbare voedselresten meer beschikbaar voor analyse en daarom werd het onderzoek uitgevoerd via gebruikte verpakkingen. Het FAVV laat weten “dat de eerste uitslagen van de monsternemingen (filet américain en dunne lenden) positief zijn bevonden op de aanwezigheid van pathogene E. coli O157. De tracering naar vlees dat ook afkomstig is van dit rund werd reeds uitgevoerd en het onder beslag geplaatste vlees zal vernietigd worden. De enquête wordt verder gezet.”

• De afdeling Toezicht Volksgezondheid en het WIV zorgen voor het epidemiologisch luik van het brononderzoek. Dat gebeurt door middel van een bevraging. De bevraging onderzoekt wat de zieke personen gegeten hebben en waarin dat verschilt met wat gezonde personen aten. Gisteren kregen in Noord-Limburg een 500-tal personen een brief met de vraag om de vragenlijst in te vullen. Het blijft belangrijk dat de vragenlijst zoveel mogelijk wordt ingevuld.

• Bij de zieke personen worden stoelgangstalen onderzocht en gevonden kiemen worden vergeleken met de stalen uit het slachthuis.

Een goede hygiëne is belangrijk om infecties te voorkomen.
Vandaar volgende voorzorgsmaatregelen:
• Was regelmatig handen met water en zeep. Vooral vlak voor u eten bereidt (zeker bij rauwe etenswaren), voor u gaat eten en telkens na een toiletbezoek is het belangrijk goed de handen te wassen. Gebruik het liefst vloeibare zeep en droog de handen met een propere (papieren) handdoek.
• Hou ook de keuken proper en zorg voor propere keukenhanddoeken.
• Hebt u last van diarree, dan blijft u na een toiletbezoek beter uit de keuken.
• Komt u in contact met boerderijdieren, bv. na een bezoek aan een kinderboerderij, was ook dan telkens grondig uw handen.

Om voedselinfecties te voorkomen is ook een correcte bewaring en bereiding van voedingswaren belangrijk. Wie de symptomen van een dergelijke ziekte vertoont, kan het best geen voedsel bereiden en moet er des te hard op letten grondig de handen te wassen na toiletgebruik.

Tips voor voedselbewaring en –bereiding:
• Bewaar producten die gekoeld moeten blijven (bv. zuivelproducten en vlees) in de koelkast. Nadat u ze gekocht hebt, zet u ze zo snel mogelijk in de koelkast en u haalt ze er pas uit vlak voor u ze gaat bereiden of opeten.
• Een gerecht dat u meer dan een uur buiten de koelkast hebt laten staan, kunt u niet langer bewaren.
• Ontdooid voedsel kunt u maar beter niet opnieuw invriezen.
• Bak of verhit vlees en vis tot het volledig gaar is. Vermijd rauw vlees en rauwe, ongepasteuriseerde melk.
• Was al uw groenten grondig. Schil uw groenten zoveel als mogelijk.
• Hou bereid voedsel gescheiden van voedsel dat nog rauw is. Hou ook vlees en groenten gescheiden. Gebruik bijvoorbeeld een andere snijplank en andere messen voor uw vlees en groenten, of was ze telkens grondig af.
• Als u een warme maaltijd een tweede keer wilt opwarmen, zorg dan dat u ze volledig laat verhitten.
Het geven van tijd kan levens redden! Het geven van tijd kan levens redden!
Pfizer Clinical Research Unit

Neem deel aan een klinische studie en krijg een financiële compensatie van gemiddeld €215 per dag.

Klik hier voor meer info!

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram