Een gezond lunchpakket

Laatst bijgewerkt: november 2015
123-voed-lunchpakk-gez-appel-170_08.jpg

dossier Geven we de kinderen boterhammen mee voor ’s middags of laten we ze een warme maaltijd gebruiken op school? Nemen we zelf ook een lunchpakket mee, kopen we ’s middags een broodje of eten we in het bedrijfsrestaurant? Zijn er lekkere en gezonde tussendoortjes in huis die we veilig kunnen opbergen in de boekentas? Welke keuze we ook maken, we mogen het aspect “gezond” niet uit het oog verliezen.

Hoe stel ik een gezond lunchpakket samen?

• Geef voor het lunchpakket de voorkeur aan bruin of volkorenbrood en magere toespijs. Beperk het gebruik van zoet beleg zoals jam, choco en speculaas tot maximaal 2 keer per week. Kiest u voor een belegd broodje uit de sandwichbar, laat dan de mayonaise en de mayonaiseslaatjes zoveel mogelijk achterwege en vraag altijd een extra portie rauwkost.

Groenten en fruit doen het uitstekend op brood en brengen kleur in de brooddoos. Wat dacht u van aardbeien, schijfjes appel of peer als beleg of wat kaas of ham met reepjes paprika, komkommer of tomaat. Rauwkost die de avond voordien wordt klaargemaakt wordt best tot ’s ochtends goed afgedekt in de koelkast bewaard.

• Stop een dessert in de lunchbox. Melkproducten en fruit bieden een zeer gevarieerd kant-en-klaaraanbod. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende melkdrankjes in handige éénpersoonsverpakkingen of waarom eens geen afgesloten potje zelf bereide, verse fruitsla meenemen in plaats van een stuk fruit. Dergelijke desserts zijn ook ideaal als gezonde tussendoortjes die een belangrijke bijdrage leveren tot de dagelijkse vitaminen- en mineralenbehoefte van elke snel groeiende spruit maar ook van uzelf.

• Zoete en/of vette snacks zoals chips, gevulde repen en koeken leveren vaak vooral calorieën en remmen de gezonde eetlust. Bovendien dragen ze bij overmatig gebruik bij tot het ontstaan van overgewicht en tandcariës.

• Als drank voldoen melk of water het best. Spuitwater kan eetlustremmend werken. Frisdranken en (tafel)bier werken eveneens eetlustremmend en bevatten doorgaans veel calorieën maar weinig of geen andere nuttige voedingsstoffen.

• Zorg voor variatie in de brooddoos.

• Een knorrende maag na school of het werk? Een sneetje ontbijtkoek, een potje yoghurt, een kommetje pudding of een heerlijke milkshake van melk met fruit stillen de ergste honger maar breken de eetlust niet.

Lees ook: Een lekker en gezond vieruurtje

Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
In samenwerking met Phonak

De impact van gehoorverlies op de levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de online gratis hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram