Hoe vers is een ei?

Laatst bijgewerkt: November 2015 | 19 reacties

dossier Iedereen twijfelt wel eens of de eieren die in de koelkast liggen wel nog vers zijn.
Enkele eenvoudige tips kunnen ons hierbij helpen.
Het woord dat te onthouden is is luchtkamer.

Hoe ouder een ei, hoe groter de luchtkamer.

• Als een ei ouder wordt verdampt er vocht doorheen de poreuze eischaal en wordt de luchtkamer bijgevolg groter.
Doordat de luchtkamer groter is gaat een ei vlugger drijven in zoutwater.
• Je kan een oud ei ook herkennen door het zachtjes te schudden.Doordat de luchtkamer groter is gaat de inhoud klotsen. Bij een vers ei hoor je niets.

Testen

controle eieren.jpg
Hoe de versheid van een ei controleren ?
• In de eihandel kan de versheid van eieren gecontroleerd worden door ze door te lichten. Een ei is vers als het licht erdoor schijnt, de dooier niet duidelijk zichtbaar en niet erg beweeglijk , en de luchtkamer nog klein is. Alhoewel men thuis niet beschikt over een dergelijke lichtbron voor deze test, kan men zich ook behelpen met een zaklamp.
• De drijfproef: een vers ei in een kom met zout water (1l water en 100 gr zout) zal plat op de bodem blijven liggen. Hoe ouder het ei hoe meer de stompe kant naar boven komt. Is de luchtkamer reeds groot (na ongeveer 6 weken) dan kan het ei zelfs drijven.
• De breekproef: bij het breken zal een vers ei een bolronde, stevige dooier en veel stevig eiwit hebben dat weinig uitloopt.

Nog enkele weetjes

• Schone eieren zijn langer houdbaar dan eieren waar nog vuil aan zit. Door de poreuze schaal kunnen immers gemakkelijk bacteriën het ei binnendringen. Kijk daarom de eieren voordat u ze opbergt even na en maak ze eventueel met een doekje schoon.
• Bewaar eieren liefst niet langer dan twee tot drie weken op een koele en donkere plaats.
• Leg eieren niet dicht bij gerookte vis, knoflook of ander sterk ruikende of snel aan bederf onderhevige levensmiddelen. Eieren kunnen door de poreuze schaal heel gemakkelijk geur en smaak van dergelijke producten overnemen.
• Bewaar eieren met de punt naar beneden, zo blijft de dooier het best op zijn plaats. Eieren moeten met het luchtzakje naar boven worden bewaard, anders gaat de lucht naar boven en raakt het vlies los.
• Neem eieren voor het gebruik bijtijds uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.
• Gebruik voor het splitsen van eieren in dooier en wit bij voorkeur een eiersplitser of -scheider. Zorg ervoor dat de ei-inhoud niet met de eierschaal in contact komt. Haal een eventueel stukje eierschaal met een natgemaakte lepel uit het eiwit en nooit met een halve eierschaal. Op deze manier kan er geen besmetting via de eierschaal plaats vinden.
• Bij het produceren van een ei kan er een klein bloedvaatje in de eierstokken van de kip scheuren waardoor er wat bloed in het ei terecht kan komen. Het is een misverstand te denken dat een dergelijk ei bevrucht zou zijn. Mocht er een bloedstipje in het ei te zien zijn, dan kan dat met een natgemaakte lepel worden verwijderd.
• De hagelsnoeren (stevige strengen eiwit) die er voor zorgen dat de dooier op zijn plaats blijft, hoeven niet te worden verwijderd.
• Een dubbele dooier komt soms voor maar er is verder niks mis met het ei.

Hoe het komt...

• Soms scheurt de eierschaal tijdens het koken van een ei, hoewel het nergens hard tegenaan stoot. Dat komt doordat zich in het ei een luchtkamer bevindt. De lucht daarin zet door de hitte van het koken uit. De eierschaal komt onder druk te staan en knapt, omdat de lucht moet ontsnappen. Je kunt het voorkomen door een gaatje in de stompe kant van het ei te prikken, waar de luchtkamer zich bevindt. De lucht kan er dan veel sneller uit.

• De kleur van de dooier heeft te maken met het kippevoer. Als dat uit veel groenvoer bestaat, dan zijn de eidooiers oranjegeel. Maar krijgt een kip eten met weinig kleurstof (zoals graan), dan worden ze lichtgeel.

• Men zegt dat een witte kip meestal witte eieren legt en een bruine kip bruine eieren. Maar dit hoeft niet. De kleur van het ei ligt aan het ras van het kip! Je kunt het zien aan het oorlelletje van de kip welke kleur ei zij gaat leggen. Een witte oorlel is witte eieren, een rode oorlel is bruine eieren. De kleur van het ei heeft géén invloed op smaak, heeft ook niets te maken met de huisvesting van de kip.

zie ook artikel : Een positieve kijk op het ei

zie ook artikel : Een eitje, wie lust het niet?


verschenen op : 01/03/2015 , bijgewerkt op 01/11/2015

19 reacties

Hoe vers is een ei?

door anoniem, 13 July 2016 om 16:32

ik had deze week een ei dat vol zat met bloed hoe kan dat wel erg vies hoor

Hoe vers is een ei?

door Joseph Leys, 3 April 2015 om 09:50

Supervers zijn ze zeker, maar of ze supergezond zijn, is twijfelachtig. Onlangs las ik hierover een artikel en daarin werd geponeerd dat deze eieren niet zo gezond zijn.

Hoe vers is een ei?

door Sabine, 2 April 2015 om 10:04

Ik heb altijd superverse eieren van mijn eigen kippen,lekker.

Hoe vers is een ei?

door Joseph Leys, 2 April 2015 om 08:37

Tip van de eierboer: bewaar de eieren in de originele verpakking in het eiervak: schalen zijn poreus: zie verantwoording in de tekst. Bij de minste twijfel, gooi je een ei weg: 12 eieren kosten 1,28 euro:daarvoor kun je geen voedselvergiftiging oplopen.

Hoe vers is een ei?

door anoniem, 11 August 2014 om 14:50

Een ei is de menstruatiecyclus van een kip. Ik eet liever wat anders.

bekijk alle 19 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub