Hormoonring en hormoonpleister verhogen risico op trombose

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Vrouwen die voor anticonceptie gebruikmaken van een vaginale hormoonring of hormoonpleisters, lopen ongeveer twee maal meer kans op veneuze trombose dan vrouwen die de ‘gewone’ pil gebruiken. Dit blijkt uit een Deense studie in het British Medical Journal.

De onderzoekers analyseerden de gegevens van alle Deense niet-zwangere vrouwen van 15 tot 49 jaar oud, over de periode 2001-2010. Zij mochten geen kanker of veneuze trombose in de voorgeschiedenis hebben. Veneuze trombose werd meer dan 5000 keer gemeld.

Vrouwen die geen anticonceptie gebruikten hadden een kans van 2 op 10.000. Bij de pil was dit 6, de vaginale ring 7,8 en pleisters 9,7 op 10.000. Na correctie voor onder meer leeftijd en duur van gebruik bleek het risico op trombose bij deze laatste twee middelen ongeveer twee keer hoger dan bij de pil. Om één trombosegeval te voorkomen, zouden er 2000 vrouwen moeten switchen van vaginale ring naar pil. De trombosekans was bij gebruik van subcutane progestagenen (het onderhuidse hormoonstaafje) of intra-uteriene hormonen (spiraal dat levonorgestrel afgeeft) wat lager.

De auteurs vinden dat vrouwen aangeraden moet worden om bij voorkeur de ‘gewone’ pil te gebruiken in plaats van de vaginale ring of hormoonpleisters. Maar het risico op bloedpropjes bij vrouwen die anticonceptie gebruiken is nog erg klein, en alleszins vele malen kleiner dan het risico dat zwangere vrouwen lopen.
Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten
A.Vogel

Vind rust in tijden van stress en spanning met de combinatie van ontspannende planten.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram