ad

Stoppen met roken maakt dikker

Laatst bijgewerkt: juni 2012
sigaret-veel-zand-roken-170-400_02.jpg

nieuws Stoppen met roken doet verdikken, en er is weinig aan te doen, zo blijkt uit een recente Cochrane-review.

Het eerste jaar na stoppen neemt het gewicht van rokers gemiddeld 5 kg toe. Na 8 jaar wegen ex-rokers gemiddeld 9 kg zwaarder. Ter vergelijking: de gemiddelde gewichtstoename in 8 jaar bij niet-rokers is 2 kilo.

Geneesmiddelen om te stoppen met roken, zoals antidepressiva en nicotinevervangende medicatie, hebben wel enig gunstig effect, maar na het stoppen van de behandeling verdween dat effect weer. Algemene voorlichting over gewicht en voeding had geen effect, persoonlijke ondersteuning had enig effect na een jaar, maar de onderzoeken waren te klein in aantal en omvang om er definitieve conclusies uit te kunnen trekken. Hetzelfde gold voor voorlichting over lichaamsbeweging en sporten.

Dat gezonde voeding en voldoende bewegen nauwelijks effectief zijn, komt waarschijnlijk door het niet opvolgen van adviezen op dit terrein door ex-rokers. Het staat immers vast dat sporten en gezond eten goed zijn voor het gewicht. Daarnaast is het belangrijk te weten dat de gevolgen van roken op gezondheid en levensverwachting vele malen erger zijn dan die van de extra gewichtstoename die de gemiddelde ex-roker laat zien.
ad


pub