Additieven en ADHD

Laatst bijgewerkt: November 2015 | 8 reacties
kind-hurkt.jpg

dossier Hyperkinetische kinderen of kinderen met "Attention Deficit Hyperactivity Disorder" (ADHD) vertonen een erg impulsief en vaak storend gedrag. Ze kunnen zich niet goed concentreren, en hebben veel moeite om wat langere tijd met één spel of taak bezig te zijn. Ze hebben moeite om zich aan sociale leefregels te houden, en zijn daardoor dikwijls vervelend voor de omgeving en leeftijdgenoten. Vaak, maar niet steeds, is bijzonder onderwijs aangewezen wegens geassocieerde leerstoornissen. In de meeste gevallen is de oorzaak van de aandoening onbekend en kan geen hersenletsel aangetoond worden. Hyperkinetisch gedrag komt veel vaker bij jongens dan bij meisjes voor.

Het omgaan met deze kinderen en hun opvoeding betekent voor ouders en leerkrachten een hele uitdaging.

Twintig jaar geleden beschreef een Amerikaanse arts, Dr. Feingold, de effecten van een dieet zonder kunstmatige kleurstoffen, kunstmatige smaakstoffen of natuurlijk voorkomende salicylaten. Hij beweerde dat het hyperkinetisch gedrag bij 70 pct van de kinderen die met dit dieet behandeld werden, verbeterde. Er is veel kritiek op deze studie gekomen, omdat het onderzoek niet blind gebeurde. Ouders, onderzoekers en kind wisten wanneer het dieet gevolgd werd en wanneer niet. Zodoende kon in de conclusie geen rekening gehouden worden met het placebo-effect van een dieet, dat erg krachtig kan zijn. Andere kritiek is het feit dat Dr. Feingold geen controlegroep onderzocht en dat de mate van hyperactiviteit niet op een objectieve manier werd vastgesteld.

Sindsdien zijn er verschillende studies verricht, dubbel-blind (waarbij noch onderzoeker noch ouders en kind, wisten wanneer additieven ingenomen werden en wanneer niet), cross-over (een observatieperiode mét additieven en een periode zonder additieven, in een willekeurige volgorde voor elk kind). Bij deze studies werd het gedrag gemeten met daarvoor ontwikkelde tests, die zo goed mogelijk gestandardiseerd zijn.

Toch is het momenteel onmogelijk een eensluidende conclusie te geven over de rol van voedingsadditieven bij het ontstaan van hyperkinetisch gedrag. Verwonderlijk is dit niet, gezien gedrag complex is en door heel wat andere faktoren mee bepaald wordt. Het is heel moeilijk om de mogelijke invloed van voeding van deze andere faktoren zoals de gezinssituatie, het temperament van het kind, de leefomstandigheden,... te scheiden.

Wat uit de resultaten van de studies over de invloed van additieven op het gedrag van hyperkinetische kinderen wel besloten kan worden, wordt hieronder samengevat.

Het succes dat Dr. Feingold beschreef is zeker fel overdreven en kon in geen enkele blinde studie nagebootst worden. Toch zijn er inderdaad hyperkinetische kinderen wiens gedrag duidelijk verbetert wanneer additieven uit de voeding weggelaten worden/ en bij wie dit effect ook dosisgebonden is (hoe meer kleurstof in de voeding, hoe ernstiger het hyperkinetisch gedrag). Bij de meerderheid van de hyperkinetische kinderen is er echter géén effekt op het gedrag aantoonbaar, wanneer een dieet zonder additieven gevolgd wordt.

zie ook artikel : ADHD - Aandachtsstoornis met hyperactiviteit

snoep-kleurstof-170_400_09.jpg
Tartrazine (E 102) is de kleurstof die het meest frequent een provocerende invloed heeft voor storend gedrag.

De hyperkinetische kinderen die op additieven reageren, zijn in de meeste gevallen ook atopisch. Dit betekent dat ze erfelijke aanleg bezitten om allergisch te reageren, en vaak ook astma, eczeem of hooikoorts hebben.

Bij kinderen die geen gedragsstoornissen vertonen, kan geen effekt van additieven op het gedrag aangetoond worden. Dit dieet is dus in elk geval zinloos bij normale kinderen.

Een dieet zonder kleurstoffen of additieven is niet eenvoudig samen te stellen. De hulp van een bekwame diëtist(e) is nodig. Het volgen van zo'n dieet kan sociaal isolerend zijn. Zelden zal het volgen van een dieet het hele gedragsprobleem oplossen. Het is dus niet aangewezen om dit dieet op eigen houtje te proberen, zonder dat het nut ervan duidelijk vastgelegd werd door middel van blinde provocatietesten en zonder gelijktijdig deskundig advies betreffende diagnose en aanpak van een hyperkinetisch kind.

Als conclusie kan gesteld worden dat bij de behandeling van hyperkinetische kinderen een consequente aanpak van ouders en opvoeder, waarbij voor het kind duidelijke grenzen gesteld worden, belangrijker is dan voedingswijzigingen. Indien ouders of verzorgers herhaaldelijk opmerken dat het gedrag verslecht na inname van bijvoorbeeld bepaalde snoep, kan het de moeite lonen een dieet zonder additieven uit te proberen, gevolgd door blinde provocatietesten. Hiervoor is deskundige begeleiding gewenst.

Meer informatie over hyperkinetische kinderen vindt U in het boekje "Zit stil" van Prof. Dr. Theo Compernolle, uitgegeven op initiatief van de gelijknamige ouder-zelfhulpgroep

zie ook artikel : Additieven - Wat zit er in mijn eten?

zie ook artikel : Kleurstoffen toch invloed op gedrag kinderen?

zie ook artikel : Waarschuwing in verband met kleurmiddelen voor kinderen

zie ook artikel : ADHD en voeding


verschenen op : 01/09/2000 , bijgewerkt op 03/11/2015

8 reacties

ADHD

door Rena, 22 November 2011 om 14:56

Most help articels on the web are inaccurate or incoherent. Not this!

ADHD

door Hélène Coppé, 28 June 2007 om 11:51

Geweldig ook iets positiefs en ja ik herken mijn leuk maar drukke dochter er helemaal in.

ADHD

door Hélène Coppé, 28 June 2007 om 11:51

Geweldig ook iets positiefs en ja ik herken mijn leuk maar drukke dochter er helemaal in.

positieve kenmerken van een adhd'er

door Ingrid, 14 May 2006 om 14:34

Je bent een gevoelsmens en hebt een enorm rechtvaardigheidsgevoel. Je kunt heel goed emoties van anderen invoelen. Je kunt intenser van dingen genieten dan de meeste anderen. Je bent creatief en blinkt vaak uit in theater, beeldende kunst of culinaire uitspattingen. Je bent een kei in het bedenken van oplossingen. Je bekijkt de wereld vanuit een unieke, onbevangen invalshoek. Je bent fantastisch in het vinden van dingen (zoals geld op de grond) en mensen in een menigte. Je bent verbazingwekkend scherpzinnig. Je bent vaak de gangmaker op een feest en de dansvloer. Je impulsiviteit maakt je een spontaan en openhartig mens. Je kunt plezier hebben als geen ander. Je bent energiek; vervuld van een krachtig en volhardend streven, wanneer je een doel wilt bereiken. Je bent recht door zee. Je wilt graag gewaardeerd worden en werkt daar ook hard voor. Je bloeit op van positieve kritiek, maar doorziet huichelarij meteen. Je maakt van je hart geen moordkuil. Je bent ontzettend enthousiast en goed als je iets graag doet. Je bent heel moeilijk voor de gek te houden. Je komt voor jezelf op! Je prikt onmiddellijk door uiterlijke schijn van mensen en zaken heen. Je staat met beide benen op de grond. Je maakt snel contact met anderen en bent daardoor een uitstekend netwerker. Je voelt meteen aan wanneer er een unieke relatie tussen mensen en dingen bestaat. Je kunt met alle lagen van de bevolking door een deur. Je bent iemand die niet snel in een sleur terechtkomt of saai wordt. Je bent origineel en hebt een groot gevoel voor humor. Je bent de goed verstaander die vaak maar een half woord nodig heeft. Je bent loyaal en gaat door het vuur voor mensen waarvan je houdt. Niemand is meer hartstochtelijk dan jij, wanneer je gek bent van iets of op iemand. Je doet iets eerder omdat je het wilt, dan omdat het moet. En wat je doet, doe je met hart en ziel!

Goede kenmerken

door anoniem, 21 February 2006 om 17:21

Ik heb zelf ADHD en ik hoor constant de negatieve kenmerken van ADHD. Druk, kan niet blijven zitten, enz... Dus ik zou eens de goede kenmerken van ADHD willen weten; als die er zijn. En ik zou ook willen weten of ADHD tot depressie kan lijden en als dat zo is wat kan je er dan tegen doen?

bekijk alle 8 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub