Risicofactoren voor hart- en vaatziekten

Laatst bijgewerkt: April 2012 | 5 reacties
anatom-tek-hartfalen-170_560_04.jpg

tips Deze maand zijn er verschillende ‘gezondheidsdagen’ die aandacht besteden aan hart- en vaatziekten. Zo is er het Europees weekend van hartfalen, de Dag van de Beroerte, de Werelddag van de Hypertensie en de Week van het Hartritme.
De aandacht voor hart- en vaatziekten is terecht. Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste oorzaak van vroegtijdige sterfte en van verminderde levenskwaliteit of invaliditeit in Vlaanderen

Maar het is ook weer niet nodig om u overdreven ongerust te maken en zonder enige klacht zoals kortademigheid, hartkloppingen, borstpijn enz. of zonder dat u tot een risicogroep behoort, allerlei onderzoeken te laten doen. Er bestaat bijvoorbeeld geen enkel bewijs dat het enig nut heeft om een fietstest, een elektrocardiogram (ECG) of een echocardiogram te laten uitvoeren zonder dat er enige aanwijzing van een hart- of vaatziekte bestaat.

De belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten zijn:
• een hart- en vaatziekte hebben (gehad),
• diabetes (suikerziekte),
• reumatoïde artritis,
• verminderde werking van de nieren,
• hoge bloeddruk,
• een verhoogd cholesterolgehalte,
• een vader, moeder, broer of zus die vóór de leeftijd van 65 jaar een hart- of vaatziekte heeft gekregen,
• roken (de grootste risicofactor)
• stress,
• te weinig lichaamsbeweging,
• overmatig alcoholgebruik,
• ongezonde voeding,
• overgewicht.

Het risico op hart- en vaatziekten neemt toe met de leeftijd en is voor mannen groter dan voor vrouwen.

Samen versterken deze risicofactoren elkaar.
Om uw individuele risico te bepalen kan de arts gebruikmaken van een risicotabel. In België worden hiervoor meestal de Score Belgium-risicotabellen gebruikt. Het risico wordt geschat op basis van de volgende risicofactoren: geslacht, leeftijd, roken, systolische bloeddruk en totaalcholesterolgehalte of cholesterol/HDL-ratio.

Indien u tussen 40 en 75 jaar bent, is het aangeraden om bij gelegenheid van een bezoek aan de huisarts, uw risicoprofiel te laten opstellen aan de hand van die Score-tabellen.


verschenen op : 04/05/2012

5 reacties

hart klachten

door anoniem, 16 May 2012 om 20:24

dat licht hoogstwaarschijnlijk aan een (zeer) slechte conditie, sporten in het medicijn voor dat probleem

cholestorol

door anoniem, 16 May 2012 om 20:22

hdl, ook wel bekend als high density lipoproteine, zijn net wenselijk in het lichaam. Zij vervullen immers de rol van stofzuiger in het lichaam voor overtolling cholesterol (zowel cellulair als acellulair gelegen, denk maar aan de atheroomplaten bij atherosclerose). Hetgeen u bedoelt zijn hoogstwaarschijnlijk de ldl, of de low density lipoproteine. Deze kun je verlagen daar een lagere cholestrol inname ( normale hoeveelheden kun je opzoeken in een handboek over metabolisme).

Roken de grootste risicofactor ?

door Reneke, 14 May 2012 om 09:24

Waarom wil men steeds hameren dat roken het grootste gevaar is voor het hart ? Dat is je reinste zever in pakskes, ook de voortdurende aanmoediging margarines te eten is dat ! Ik stoor me daar vaak verschrikkelijk aan. De allergrootste risicofactor is je mentale ingesteldheid, angst en onwil te willen veranderen. ikzelf geniet dagelijks van een goede sigaar, ben zestig jaar en erg vitaal. Ik had last van het WPW syndroom, hypertensie 21/13 en heb jarenlang amiodarone moeten nemen tot ik mijn mentale ingesteldheid wijzigde ttz gelukkig en tevreden zijn met wat ik heb, niet mijn eetgewoonte. Mijn BD is thans 13/8 en ben supergezond. Al die geleerdheden van deze zelfverklaarde specialisten dienen tot niets. Verander je éérst ingesteldheid en dan pas kan je lichaam zich herstellen. Daar zijn geen wondermiddelen voor nodig wel een beetje goede wil en volhouden. Ik eet nog alle dagen goede boter en lekker, goed gebakken rood vlees met een verschil minder dan vroeger. Ik woog voor ik veranderde 120 , nu slechts 80 op een jaar tijd. Doen ! En uw leven verlengt zich vanzelf.

cholestorol

door anoniem, 8 May 2012 om 18:22

hoe kan ik mijn slechte hdl verlagen zonder medicatie en hoeveel mag dat zijn om gezonde aders te houden. Grtj. Roger

hart klachten

door De Bie Ginette, 8 May 2012 om 11:51

Beste, alhoewel mijn dokter zegt dat alles in orde is blijf ik me zorgen maken.Voor het minste gaat mijn hart tekeer.Bij passieve toestand is de hartslag 85 bij de minste inspanning sta ik op 130 en hij zakt moeilijk moet ik me toch nog zorgen maken ? Bedankt De Bie

bekijk alle 5 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub