Hoestgeneesmiddelen en neusdruppels bij kinderen verboden

Laatst bijgewerkt: April 2012
baby-siroop-170_01.png

nieuws Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) raadt hoestgeneesmiddelen en neusdruppels af voor kinderen.

Hoestgeneesmiddelen
• De geneesmiddelen die één van onderstaande actieve bestanddelen bevatten, worden afgeraden bij kinderen jonger dan 6 jaar:
- Antitussiva: dextromethorfaan, pentoxyverine, levodropropizine, noscapine, cloperastine, folcodine en codeïne en zijn derivaten (dihydrocodeïne, ethylmorfine en thebacon);
- Expectorantia: guaifenesine.

• De geneesmiddelen die codeïne of één van zijn derivaten (ethylmorfine, dihydrocodeïne en thebacon) bevatten, zullen alleen nog verkrijgbaar zijn op voorschrift van een arts, ook voor volwassenen.

Neusdruppels
• Neusdruppels die één van de volgende actieve bestanddelen bevatten: fenylefrine, efedrine, nafazoline en tramazoline, worden afgeraden bij kinderen jonger dan 7 jaar.
• De neusdruppels die oxymetazoline of xylometazoline bevatten, met de specifieke pediatrische vormen (0-2 jaar, 2-6 jaar), mogen blijven bestaan.
• Voor alle neusdruppels is het aanbevolen dat hun gebruik van korte duur is (maximum 5 dagen).
• Beter is om zoutoplossingen te gebruiken om de neus te spoelen.

Voor de vloeibare vormen van de geneesmiddelen tegen hoest en verkoudheid (siroop/druppels/neusspray) moet de primaire verpakking kindveilig gemaakt worden met een veiligheidsdop om accidentele inname van het geneesmiddel te vermijden.


verschenen op : 15/04/2012 , bijgewerkt op 17/04/2012
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt