Hormoonvervangende therapie verhoogt risico op borstkanker

nieuws In de Verenigde Staten is zopas een grootschalige studie met hormoonvervangende therapie na de menopauze voortijdig stopgezet omdat de nadelen groter waren dan de voordelen.
De studie vergeleek de effecten van een bepaald type van hormoonvervangende therapie, nl. combinatieproducten van oestrogenen met progestagenen. Deze producten worden vaak gebruikt in plaats van oestrogenen alleen om het risico op baarmoederkanker te verminderen. Het progestageen dat daarvoor meestal wordt gebruikt is medroxyprogesteron acetaat, beter bekend als MPA (het hormoonpreparaat dat recent heel wat opschudding heeft verwekt omdat het in varkensvoeder en mogelijk ook in frisdranken is terecht gekomen).
Het onderzoek werd uitgevoerd door de Women's Health Initiative, een Amerikaanse onderzoeksgroep die gefinancierd wordt door het officiële National Heart, Lung and Blood Institute. Het betrof meer dan 16.000 vrouwen tussen 50 en 79 jaar. Bedoeling van het onderzoek was na te gaan wat de effecten van deze combinatiepil zijn op heupbreuken ten gevolge van osteoporose en op hart- en vaatziekten. Tevens werd nagegaan of er een verhoogd risico bestond op colon- en borstkanker.
De studie werd na 5 jaar voortijdig stopgezet nadat was gebleken dat het risico op borstkanker bij vrouwen die deze pil gedurende lange tijd nemen, met 26% steeg. Ook was er een licht verhoogd risico op hartproblemen en trombose.
In absolute cijfers werd vastgesteld dat bij 10.000 vrouwen die deze pil gebruiken, er elk jaar 7 extra gevallen van hartziekten zijn, 8 extra gevallen van borstkanker, 6 vrouwen minder met colonkanker en 5 vrouwen minder met heupbreuken. Gerekend over vijf jaar betekent dat er voor 1 op 100 vrouwen een verhoogd risico bestond op een of andere aandoening.
Wat ook de voordelen van deze pil mogen zijn, bv. wat osteoporose betreft, volgens de directeur van de National Heart, Lung and Blood Institute is het risico op borstkanker te groot en kan deze pil dan ook niet langer worden gebruikt voor langdurige preventieve behandeling.
In een aanbeveling zeggen de verantwoordelijken van de studie dan ook dat
- de gecombineerde pil niet langer mag worden voorgeschreven om hart- en vaatziekten na de menopauze te voorkomen
- wat het voorkomen van osteoporose betreft, moeten elke vrouw samen met haar arts zorgvuldig de voor- en nadelen van dergelijke therapie en de concrete risico's afwegen, en nagaan of er geen andere methoden bestaan
- aan kortstondig gebruik van deze producten om de vervelende overgangsklachten te voorkomen, zijn beperkte risico's verbonden en ook daar moeten de nadelen worden afgewogen tegen de voordelen.
Bij een tweede groep vrouwen die alleen oestrogeentherapie krijgt, werden geen dergelijke nadelige effecten vastgesteld. Ook werd geen verhoogd risico op baarmoeder- of eierstokkanker vastgesteld. Dat onderdeel van de studie loopt dus gewoon verder.
Belgische artsen hebben de resultaten van deze studie gerelativeerd omdat deze combinatieproducten in ons land veel minder worden voorgeschreven.


Laatst bijgewerkt: oktober 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram