ad

Fluorsupplementen zijn niet nodig voor gezonde tanden, tanden poetsen wel

Laatst bijgewerkt: april 2012
tanden-poets-170-400_08.jpg

nieuws De Hoge Gezondheidsraad heeft nieuwe aanbevelingen uitgebracht in verband met fluoride om tandcariës te voorkomen.

• Om tandcariës te voorkomen wordt aangeraden om de tanden dagelijks te poetsen met een tandpasta met fluoride tandpasta. Voor kinderen moet een aangepaste tandpasta worden gebruikt met een beperkt fluoridegehalte. Controleer het etiket omdat niet alle tandpasta’s ‘voor kinderen’ een aangepast fluoridegehalte hebben.
Tandpasta’s die meer dan 1450 ppm fluoride bevatten, worden afgeraden. Zij mogen alleen op advies van de tandarts worden gebruikt.

Leeftijd Fluorideconcentratie
tandpasta
Aantal poets-
beurten per dag
Hoeveelheid
tandpasta
Tot 2 jaar 500-1000 ppm 2 Erwt grootte
2-6 jaar 1000-1450 ppm 2 Erwt grootte
Boven 6 jaar en volwassenen 1450 ppm 2 1-2 cm

• Fluoride druppels of –pillen worden afgeraden, zeker voor jonge kinderen. Ze mogen alleen gebruikt worden bij mensen met een verhoogd risico op cariës.

• Fluoride gels, spoelmiddelen en vernissen mogen niet gebruikt worden bij kinderen jonger dan 6 jaar, en worden enkel vanaf de doorbraak van de definitieve tanden en bij hoog cariësrisico aangeraden: ofwel 2 tot 4 keer per jaar voor gels en vernissen, ofwel dagelijks/wekelijks voor spoelmiddelen.

• Fluoride tabletten en druppels mogen enkel bij personen met een hoog cariësrisico worden gebruiken.
ad


pub