Wat kan u doen om trombose tijdens een vliegtuigreis te voorkomen?

Laatst bijgewerkt: March 2012 | 1 reacties
thrombus-170_400_03.jpg

tips Het American College of Chest Physicians (ACCP) heeft recent nieuwe richtlijnen gepubliceerd om diepe veneuze trombose tijdens vliegtuigreizen te voorkomen (Chest 2012;141;e351S-e418S - chestjournal.chestpubs.org).

Voor iedereen
• Zit liever niet aan het raam, maar kies een stoel langs de gang. In een stoel bij het raam hebt u minder beenruimte en kan u ook minder gemakkelijk opstaan om even rond te wandelen.
• Draag losse kleding en gemakkelijke, ruime schoenen. Trek eventueel pantoffels aan in het vliegtuig.
• Strek geregeld de benen (minstens om het half uur) en wandel om het uur even rond in de gang. Doe eventueel wat oefeningen (voorbeelden van oefeningen zitten vaak in de vliegtuigstoel).
• De beenruimte onder de stoel van de passagier ervoor moet leeg blijven (geen handbagage) om been- en voetbewegingen te kunnen doen.
• Drink veel tijdens de vlucht om uitdroging te voorkomen. Bij voorkeur water of fruitsap, al is niet aangetoond dat alcoholische dranken of koffie de kans op een trombose verhogen.
* Voor reizigers die geen bijzonder risico lopen, wordt afgeraden om preventief aspirine of een ander bloedverdunnend geneesmiddel te slikken.

Voor risicopersonen
• Wie reeds eerder problemen heeft gehad met trombose of spataders, kan het best speciale steunkousen dragen (onder de knie, klasse 2).
• Bij personen met een voorgeschiedenis van diepe veneuze trombose en andere hoogrisico-personen (bv. mensen die pas geopereerd werden) kan voor een lange vliegtuigreis één preventieve dosis heparine met laagmoleculair gewicht ingespoten worden. Dit moet gebeuren ten laatste 2-6 uur voor het vertrek. De arts kan de patiënt de subcutane inspuiting aanleren. De arts kan eventueel ook andere bloedverdunnende medicatie toedienen. Acetylsalicylzuur (aspirine) wordt niet aanbevolen, behalve bij mensen die net een orthopedische ingreep (bv. een nieuwe heup of knie) hebben gekregen.


verschenen op : 03/04/2012

1 reacties

foute referentie

door anoniem, 3 May 2012 om 11:38

juiste referentie: CHEST 2012; 141(2)(Suppl):e195S–e226S

bekijk alle 1 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub