Van melk word je niet dik

Laatst bijgewerkt: March 2012 | 5 reacties
melk-gieten--170_400_06.jpg

tips De Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten (VBVD) organiseren van 19 tot 24 maart 2012 hun jaarlijkse ‘Week van de diëtist’. Het thema voor dit jaar is ‘Krachtig zuivel’.
Zuivelproducten zijn essentieel in een evenwichtige voeding. Naast eiwitten leveren ze ook een waaier aan vitaminen en mineralen, noodzakelijk voor een goed functionerend lichaam. Jammer genoeg worden zuivelproducten soms in een negatief daglicht gesteld. Dit is een van de redenen waarom diëtisten het gebruik van zuivelproducten willen verduidelijken.

Hoeveel melk en melkproducten hebben we nodig?
Uit onderzoek blijkt dat ongeveer twee derde van de Belgische bevolking van 15 jaar en ouder dagelijks melk of calciumverrijkte sojaproducten gebruikt. Toch haalt slechts 3,4% van de bevolking de doelstelling om dagelijks minimum 450 ml melk (of een ander melkproduct, zoals yoghurt, platte kaas, karnemelk...) of calciumverrijkte sojaproducten te gebruiken. 60-plussers en jongeren tussen 12 en 18 jaar hebben een hogere calciumbehoefte (1200 mg per dag i.p.v. 900 mg per dag) en worden daarom aangeraden om 4 glazen (in totaal 600 ml) melk of melkproducten te nemen. Voor kinderen tot 6 jaar volstaat 500 ml melk of melkproducten
per dag. Tot de leeftijd van 4 jaar krijgt volle melk de voorkeur.
Gewone melk is niet geschikt voor kinderen jonger dan 12 à 18 maanden. U geeft ze best een aan de leeftijd aangepaste zuigelingenvoeding of opvolgmelk in de aanbevolen hoeveelheden.

Kaas is een goede aanvulling in de voeding maar geen geschikte melkvervanger. Een sneetje kaas (20g) brengt gemiddeld ongeveer evenveel calcium aan als een glas melk. Maar het kan bij overdaad ook te veel zout en vet aanbrengen.
Melkproducten bevatten belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, vitaminen en mineralen. Wie melkproducten inneemt is minder vatbaar voor voedingstekorten. Naast Calcium is melk eveneens rijk aan fosfor, kalium, magnesium en zink. Volle melkproducten bevatten verzadigde vetzuren en zijn daarom minder aangewezen. Wie voor magere en ongezoete melkproducten kiest, krijgt daarentegen maar weinig calorieën binnen, terwijl ze evenveel vitaminen en mineralen bevatten. Volle melk bevat wel iets meer vitaminen A en D.

Melk maakt niet dik
Melk maakt niet dik. Zeker niet als u in een gezond vermageringsplan kiest voor magere melk die quasi geen vet bevat. Zuivel lijkt zelfs een gunstig effect te hebben op ons lichaamsgewicht. Uit onderzoek blijkt dat mensen die voldoende (magere) zuivel eten of drinken, minder kans hebben op overgewicht. Het precieze werkingsmechanisme is nog niet duidelijk. Zowel calcium als eiwitten maar mogelijk ook nog andere melkcomponenten kunnen hierin een rol spelen. Een hoog calciumgehalte in het bloed zou voor vetcellen een signaal zijn om vet te gaan verbranden.

Meer info
www.vbvd.org
www.zuivelzitalsgegoten.be
www.nicevzw.be


verschenen op : 18/03/2012

5 reacties

melk = goed

door anoniem, 12 April 2012 om 18:48

Melk moet niet? Dus ook geen boter, yoghurt, room, ijs, ... ?

melk is niet nodig!

door stien, 12 April 2012 om 14:58

www.melkmoetniet.be Koeienmelk = voedsel voor jonge kalfjes. Moedermelk = voedsel voor jonge kinderen. Dus: jong kind? Drink moedermelk. Geen jong kind meer? Geen melk nodig!

melk

door karma, 12 April 2012 om 12:26

alle zuivelprodukten en melk die zijn pasteuriseert niet gezond slecht voor gezondheid!!!

melk

door anoniem, 12 April 2012 om 03:26

Melk verhoogt kans op eierstokkanker Uit analyse van een reeks voorgaande onderzoeken is gebleken dat er een verband bestaat tussen melk en eierstokkanker. Volgens Zweedse onderzoekers kan het drinken van één glas per dag het risico op deze vorm van kanker al verhogen.

Soya-Drinks

door Decarik, 18 March 2012 om 08:43

Melk is voor niets nodig,Een plantaardig alternatief is even goed, zelfs beter, Soya drinks zijn veel beter van smaak dan melk,en ook verrijkt met Calcium & D & B12,B2,ik eet ook geen vlees, dat is mijn bijdrage voor een betere wereld,tegen armoede,tegen dierenleed,enz

bekijk alle 5 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub