Van melk word je niet dik

nieuws De Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten (VBVD) organiseren van 19 tot 24 maart 2012 hun jaarlijkse ‘Week van de diëtist’. Het thema voor dit jaar is ‘Krachtig zuivel’.
Zuivelproducten zijn essentieel in een evenwichtige voeding. Naast eiwitten leveren ze ook een waaier aan vitaminen en mineralen, noodzakelijk voor een goed functionerend lichaam. Jammer genoeg worden zuivelproducten soms in een negatief daglicht gesteld. Dit is een van de redenen waarom diëtisten het gebruik van zuivelproducten willen verduidelijken.

Hoeveel melk en melkproducten hebben we nodig?
Uit onderzoek blijkt dat ongeveer twee derde van de Belgische bevolking van 15 jaar en ouder dagelijks melk of calciumverrijkte sojaproducten gebruikt. Toch haalt slechts 3,4% van de bevolking de doelstelling om dagelijks minimum 450 ml melk (of een ander melkproduct, zoals yoghurt, platte kaas, karnemelk...) of calciumverrijkte sojaproducten te gebruiken. 60-plussers en jongeren tussen 12 en 18 jaar hebben een hogere calciumbehoefte (1200 mg per dag i.p.v. 900 mg per dag) en worden daarom aangeraden om 4 glazen (in totaal 600 ml) melk of melkproducten te nemen. Voor kinderen tot 6 jaar volstaat 500 ml melk of melkproducten
per dag. Tot de leeftijd van 4 jaar krijgt volle melk de voorkeur.
Gewone melk is niet geschikt voor kinderen jonger dan 12 à 18 maanden. U geeft ze best een aan de leeftijd aangepaste zuigelingenvoeding of opvolgmelk in de aanbevolen hoeveelheden.

Kaas is een goede aanvulling in de voeding maar geen geschikte melkvervanger. Een sneetje kaas (20g) brengt gemiddeld ongeveer evenveel calcium aan als een glas melk. Maar het kan bij overdaad ook te veel zout en vet aanbrengen.
Melkproducten bevatten belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, vitaminen en mineralen. Wie melkproducten inneemt is minder vatbaar voor voedingstekorten. Naast Calcium is melk eveneens rijk aan fosfor, kalium, magnesium en zink. Volle melkproducten bevatten verzadigde vetzuren en zijn daarom minder aangewezen. Wie voor magere en ongezoete melkproducten kiest, krijgt daarentegen maar weinig calorieën binnen, terwijl ze evenveel vitaminen en mineralen bevatten. Volle melk bevat wel iets meer vitaminen A en D.

Melk maakt niet dik
Melk maakt niet dik. Zeker niet als u in een gezond vermageringsplan kiest voor magere melk die quasi geen vet bevat. Zuivel lijkt zelfs een gunstig effect te hebben op ons lichaamsgewicht. Uit onderzoek blijkt dat mensen die voldoende (magere) zuivel eten of drinken, minder kans hebben op overgewicht. Het precieze werkingsmechanisme is nog niet duidelijk. Zowel calcium als eiwitten maar mogelijk ook nog andere melkcomponenten kunnen hierin een rol spelen. Een hoog calciumgehalte in het bloed zou voor vetcellen een signaal zijn om vet te gaan verbranden.

Meer info
www.vbvd.org
www.zuivelzitalsgegoten.be
www.nicevzw.be


Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram