Bescherm uw huis tegen vlooien

Laatst bijgewerkt: februari 2012

nieuws Vlooien zijn een veelvoorkomend probleem in huizen, vooral als er katten of honden wonen. Eenmaal binnengebracht in huis, kunnen ze zich razendsnel vermenigvuldigen. Als vuistregel kunt u stellen dat voor elke vlo die u aantreft in de vacht van uw huisdier zich 10 tot 30 vlooien in de huiselijke omgeving bevinden.

Vlooien van huisdieren kunnen ook mensen bijten, maar ze leven niet op het menselijk lichaam. Tijdens het contact met huisdieren of de slaapplaatsen van huisdieren kunnen deze vlooien in handen en lichaam bijten. De meest gebeten plekken zijn de voeten en onderbenen. Kleine kinderen lopen meer risico op vlooienbeten, vooral als ze op de grond spelen. Ze zijn meestal ook gevoeliger voor vlooienbeten dan volwassenen.

De eitjes hebben geen dier nodig om verder te ontwikkelen. Na een weekje kruipt een larve uit het ei, die zich dan meteen in een cocon hult, om een tweetal weken later als vlo uit de cocon te komen. Zo’n nieuwe vlo kan lang zonder voedsel (bloed dus). Deze cyclus gaat sneller naarmate de temperatuur stijgt, daarom zijn de vlooienklachten het ergst tijdens de zomermaanden.

Na een vakantie – als de dieren een tijdlang afwezig zijn geweest – of als het huisdier overlijdt of wordt weggedaan, kan er sprake zijn van een echte vlooienplaag. Ook bij een verhuis naar een huis waar voorheen huisdieren werden gehouden, kan een plaag ontstaan.

Als u huisdieren heeft, dan is het belangrijk dat u voorkomt dat vlooien zich kunnen nestelen in tapijt en slaapplaatsen.

• Dagelijks stofzuigen op de vaste slaapplaatsen van het dier verkleint de kans op vlooien. De eitjes krijgen minder kans om tot vlooien uit te groeien. Zuig ook de mand van uw huisdier zorgvuldig. Bindt de stofzuigerzak na gebruik dicht en verpak hem in een plasticzak om weg te gooien. Naast stofzuigen kan het ook helpen de vloer te dweilen.

• Schud en klop tapijten en manden van huisdieren buiten uit, zodat de vlooien en eitjes eraf vallen.

• Was het honden- of kattenkleed of -kussen wekelijks op een zo hoog mogelijke temperatuur (minstens 50°C) om alle eitjes, larven en poppen te doden.

• Laat geen huisdieren toe tot de slaapkamer.

• Kam uw dier geregeld met een (ijzeren) vlooienkam. Gevonden vlooien doodt u in een bakje met heet water met afwasmiddel. Als u uw huisdier buiten kamt, voorkomt u dat eitjes in huis terecht komen.

• Plaats de mand van uw huisdier bij voorkeur op een plek zonder tapijt, bijvoorbeeld op een houten vloer.

• Vraag uw dierenarts naar een geschikt product om vlooien te bestrijden. De meeste vlooienbandjes zijn niet meer effectief. Meestal worden nu producten aangeraden die u een keer per maand in de nek van het dier moet aanbrengen. Er bestaan ook middelen die met de maaltijd worden gegeven en de voortplanting van de vlo tegengaan.
Van bio-bandjes, homeopathische druppeltjes, knoflooktabletten en halsbandzendertjes is nooit een effect op vlooien aangetoond.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram