Eén joint per dag is niet slecht voor longen of hersenen

Laatst bijgewerkt: March 2012 | 5 reacties
drugs-joint-cannabis-sigar-170_400_03.jpg

nieuws Af en toe een jointje roken, is niet slecht voor de longfunctie. Meer zelfs: jongeren die zeven jaar lang elke dag één joint roken, of gedurende 49 jaar elke week één joint, scoren zelfs iets beter op longfunctiemetingen dan mensen die geen joints roken. Dat blijkt uit onderzoek in de Verenigde Staten gepubliceerd in het Journal of the American Medical Society.

Meer dan 5000 Amerikaanse jongeren tussen 18 en 30 jaar werden gedurende meer dan 20 jaar opgevolgd om de relatie tussen roken en longfunctie te bestuderen. Gewone sigaretten bleken op termijn nefast te zijn voor de longfunctie. Bij marihuana-rokers lag dat anders. Gedurende de eerste zeven ‘joint-years’ (of: één joint per dag gedurende 7 jaar, of 49 jaar lang één joint per week) is de longfunctie van blowers zelfs iets beter dan voor niet-blowers – maar zo weinig dat men het niet merkt. Daarna neemt de longfunctie wel af.

Wie af en toe een jointje rookt, moet ook geen schrik hebben voor een mentale achteruitgang op middelbare leeftijd: marihuana-rokers zijn niet vergeetachtiger of mentaal trager dan niet-rokers. Dat blijkt althans uit een onderzoek bij meer dan 9.000 Britten van 50 jaar en ouder in het American Journal of Epidemiology. Ook sporadisch gebruik van andere drugs zoals cocaïne of ecstasy had geen negatief effect op de mentale vermogens.


verschenen op : 02/04/2012

5 reacties

Eén joint per dag is niet slecht voor longen of hersenen

door anoniem, 21 May 2018 om 22:33

Van wiet ga je niet dood en je gaat er ook geen ontzettend domme dingen door doen zoals met alcohol of cocaïne. Het gevaar van wiet is echter veel subtieler. Bij velen groeit het uit tot iets dagelijks. Omdat je niet snel merkt dat er wat schort denk je dat er niets aan de hand is. Mar eigenlijk ben je minder geconcentreerd, gaat je geheugen achteruit en gaat er ontzettend veel energie verloren. Het ergste van al is dat het een impact heeft op je ambitie. Wiet zorgt ervoor dat je je vervelen best oké vindt en het is net wanneer je je verveeld dat je iets productief zou moeten gaan doen als sporten, lezen, leren, werken of nieuwe mensen leren kennen. Als je elke dag wiet rookt stopt je daar algauw mee. Het is zeer leuk, maar je kan zeker overdrijven en dan is het niet onschuldig.

Eén joint per dag is niet slecht voor longen of hersenen

door Frans , 19 May 2018 om 05:29

Vanwaar dan de compleet tegenstrijdige onderzoeksresultaten van gerenomeerde ziekenhuizen in Europa ( analoog aan mijn eigen 51-jarige ervaring ! ) die cannabisroken 6x schadelijker vinden dan tabak alleen. Kans op klaplong bvb is 6x hoger, kans op ontwikkelen van schizofrenie is 4X hoger, op psychose 3 x hoger dan niet-gebruikers. Er is ook de europese richtlijn voor alle staten: geen deelname aan het verkeer binnen de 24 u na een joint. Waarom? Omdat o.a. de reactiesnelheid terugvalt op 1/3° van het niveau daarvoor zonder dat men zich daarvan bewust is, dat is het gevaar ervan, het is dus wel wat meer dan "zich wat wazig voelen"! Gerrit ziet dat wel juist; er is veel meer aan de hand, maar ja, het brengt heel veel geld in het laatje bij de AMS for sports medicine uit Colorado!

Eén joint per dag is niet slecht voor longen of hersenen

door anoniem, 16 March 2013 om 20:00

Ik blow nu 3 jaar ('s weekends), sinds mijn 15e. Behalve dat ik wat luier ben geworden, is mijn conditie nauwelijks afgenomen (ik fiets iedere dag anderhalf uur). Wat ik wel merk na een avond blowen, is dat ik toch wat waziger ben dan normaal.

bekijk alle 5 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt