‘Gezonde voeding’ best voor ADHD-kinderen

Laatst bijgewerkt: maart 2012

nieuws Een gezonde, evenwichtige voeding met weinig vet en veel groenten, fruit en granen, is het beste voor kinderen met ADHD. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van de bestaande wetenschappelijke literatuur over de relatie tussen voeding en ADHD, gepubliceerd in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Pediatrics.

• Aanpassing van het dieet kan zinvol zijn wanneer kinderen onvoldoende reageren op de geneesmiddelen die voor hun ADHD worden voorgeschreven, wanneer er aanwijzingen bestaan dat hun voeding niet evenwichtig is of wanneer er sprake is van bepaalde mineraaltekorten.

• Het is wetenschappelijk aangetoond dat er een verband bestaat tussen ADHD en een typisch westers dieet met veel (verzadigd) vet en suiker, in vergelijking met een ‘gezond’ dieet rijk aan eiwitten (afkomstig van vis en vetarme melkproducten) en aan groenten, fruit en granen.

• Er bestaat goede wetenschappelijke aanwijzingen dat ADHD-symptomen verbeteren wanneer kinderen, naast hun gewone medicatie, ook supplementen met omega 3 en omega 6 vetzuren krijgen.

• Het is niet wetenschappelijk aangetoond dat speciale eliminatiediëten waarbij bepaalde producten worden weggelaten, zoals granen, melk, chocolade, citrusvruchten enz., enig effect hebben op ADHD. Bovendien zijn dergelijke diëten in de praktijk ingewikkeld en moeilijk vol te houden. Indien voor een dergelijk diëet wordt geopteerd, moet dit door een arts of diëtist worden opgevolgd.

• Het is evenmin wetenschappelijk aangetoond dat het weglaten van bewaar- of kleurstoffen en andere additieven een effect heeft op ADHD, tenzij bij kinderen waarvan is aangetoond dat ze overgevoelig zijn voor dergelijke stoffen. Bovendien zijn dergelijke diëten in de praktijk ingewikkeld en moeilijk vol te houden. Indien voor een dergelijk diëet wordt geopteerd, moet dit door een arts of diëtist worden opgevolgd.

• Er bestaat nauwelijks wetenschappelijk bewijs voor een verband tussen geraffineerde suikers en ADHD, en evenmin dat suikerconsumptie het gedrag van kinderen met ADHD negatief beïnvloedt.

• Er bestaat geen bewijs dat een tekort aan zink- of ijzer iets met ADHD zou te maken hebben.


bron: Pediatrics 2012; DOI: 10.1542/peds.2011-2199.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
In samenwerking met Phonak

De impact van gehoorverlies op de levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de online gratis hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram