ad

Gefrituurd is niet altijd slecht

Laatst bijgewerkt: maart 2012
frieten-vet-170_400_10.png

nieuws Gefrituurd eten is niet altijd slecht voor hart- en bloedvaten. Op voorwaarde dat men olijf- of zonnebloemolie gebruikt voor het frituren. Dat schrijven althans Spaanse, Duitse en Franse onderzoekers in het vakblad British Medical Journal.

Zij volgden ruim 40.000 gezonde Spanjaarden tussen 29 en 69 jaar gedurende 12 jaar. Tijdens die periode werd bij 606 personen een hart- of vaatziekte vastgesteld, terwijl 1.134 mensen overleden.
De studiegroep werd ingedeeld in vier groepen naargelang hun consumptie van gefrituurde gerechten. Bijna 1 op 10 at dagelijks ongeveer 150 g gefrituurde gerechten. Hoe jonger en hoe hoger opgeleid, hoe hoger de gemiddelde consumptie van gefrituurde gerechten. Ook rokers aten gemiddeld meer gefrituurd.

Na 12 jaar hadden de personen die het meest gefrituurd aten geen verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Er werd ook geen verschil vastgesteld naargelang het type gefrituurd eten (vis, vlees, aardappelen of eieren).
De onderzoekers benadrukken wel dat in Spanje vooral olijfolie en zonnebloemolie wordt gebruikt om te frituren. Olie van dierlijke oorsprong heeft misschien wel een negatief effect.


bron: BMJ, 2012; 344 (jan23 3): d8274 DOI: 10.1136/bmj.d8274

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub