ad

620.000 blessures per jaar bij veldvoetballers

Laatst bijgewerkt: maart 2012
voetbal-sport-170_400_02.jpg

nieuws Elk jaar lopen 620.000 veldvoetballers in Nederland een blessure op, zo blijkt uit een rapport van de organisatie Consument en Veiligheid. Vooral enkels (27%) en knieën (22%) moeten het ontgelden. Vallen, waaronder verzwikken of verstappen, en lichamelijk contact (trappen en schoppen) zijn belangrijke oorzaken van voetbalblessures die op een Spoedeisende Hulpafdeling worden behandeld. De helft van de geblesseerden is tussen de 10 en 20 jaar oud. Om deze voetbalblessures aan te pakken ontwikkelde Consument en Veiligheid samen met de KNVB het Trainingsprogramma Voetbal Blessure Vrij.

Het trainingsprogramma bevat oefeningen die blessures helpen te voorkomen. Trainers kunnen deze oefeningen verwerken in hun training. Het programma bestaat uit een complete warming-up en stabiliteitsoefeningen met de bal. Voor de warming-up wordt er gebruik gemaakt van het 11+ programma van de FIFA. Daarmee wordt 30% van de blessures voorkomen.

Voetbal Blessure Vrij is beschikbaar via trainers.voetbal.nl. Met behulp van korte voorbeeldfilms zijn de diverse oefeningen te bekijken. Het programma wordt daarnaast ook aangeboden via de KNVB Academie. Het wordt onder andere ondersteund door ex voetballer en trainer Giovanni van Bronckhorst.


ad


pub