ad

Hoge Gezondheidsraad in België waarschuwt voor verspreiding van gevaarlijke CPE-bacteriën

Laatst bijgewerkt: maart 2012
labo-cpe-bact-170_400_02.jpg

nieuws De Hoge Gezondheidsraad in België waarschuwt voor de verspreiding van de zogenaamde CPE-bacteriën (Carbapenemase Producing Enterobacteriaceae) in de Belgische ziekenhuizen. Dat zijn bacteriën die tegen de meeste antibiotica bestand zijn. Tijdens de eerste tien maanden van 2011 werden in drie ziekenhuizen epidemieën en in een twaalftal instellingen sporadische gevallen van CPE vastgesteld.

Het probleem beperkt zich niet langer tot patiënten die overgebracht werden uit CPE-endemische landen. Recent is vastgesteld dat CPE nu ook in sommige Belgische ziekenhuizen circuleren, zodat dringend maatregelen moeten getroffen worden.
De opkomst van de bacteriën is verontrustend, want de mogelijke behandelingen bij besmette patiënten zijn erg beperkt. Slechts weinige antibiotica zijn namelijk actief tegen CPE, meldt de Hoge Gezondheidsraad. De raad dringt dan ook aan op snelle en accurate maatregelen.

Steeds meer patiënten blijken de CPE buiten de ziekenhuisomgeving te hebben opgelopen. Risicopatiënten moeten systematisch opgespoord worden en besmette patiënten moeten in een individuele kamer geïsoleerd worden. Verder moet er ook een centraal registratiesysteem ontwikkeld worden dat onder meer door het nationaal referentiecentrum voor resistente enterobacteriën gecoördineerd wordt.

Een groep experts werkt onder auspiciën van de Hoge Gezondheidsraad ook nationale aanbevelingen uit over hoe de verspreiding van dergelijke bacteriën in Belgische ziekenhuizen bestreden kan worden.
ad


pub