Is ketchup (on)gezond?

Laatst bijgewerkt: oktober 2012
123-ketchup-glas-170_10.jpg

nieuws Ketchup wordt geassocieerd met fastfood, hamburgers en frieten, en is dus ongezond. Dat klopt echter niet helemaal.
In tegenstelling tot mayonaise of de meeste andere frietsauzen bevat ketchup geen vet en amper calorieën. Bovendien wordt ketchup gemaakt van tomaten. Voor 100 g ketchup zijn ongeveer 120 g rijpe tomaten nodig. Tomaten bevatten lycopeen. Dat is een krachtige antioxidant die mogelijk bescherming biedt tegen kanker (vooral prostaatkanker) en hart- en vaatziekten.

Als een tomaat wordt opgewarmd (zoals gebeurt bij de bereiding van ketchup, maar ook bij gewone tomatensaus), dan komt er meer lycopeen vrij en in een vorm die ons lichaam gemakkelijker kan opnemen, dan wanneer we rauwe tomaten eten.

Anderzijds bevat kerchup heel veel suiker: 1 flesje ketchup zou het equivalent van 45 klontjes suiker bevatten.
Ketchup is dus niet ongezond, maar het is nu ook weer geen gezondheidsdrankje. Geniet er van, maar met mate.



verschenen op : 10/02/2012 , bijgewerkt op 25/10/2012


pub