Waarom is een houtkachel ongezond?

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Zoals we eerder gemeld hebben overweegt de Vlaamse regering om het gebruik van houtkachels en open haarden te verbieden bij mistig of windstil weer. Bij het stoken van hout komen namelijk allerlei schadelijke stoffen vrij.

Een slecht gestookte houtkachel of open haard veroorzaakt meer vervuiling dan 100 gaskachels bij elkaar. Dat komt omdat de verbranding vaak onvolledig is, als gevolg van een te lage verbrandingstemperatuur of een gebrek aan zuurstof. De belangrijkste vervuilende stoffen die bij het stoken van hout vrijkomen zijn koolmonoxide (CO) en koolwaterstoffen, waaronder PAK's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen). Ook ontstaan zeer giftige dioxines.
Koolmonoxide (CO) veroorzaakt koolmonoxidevergiftiging. In kleine concentraties irriteert het slijmvliezen en longen. Koolwaterstoffen kunnen ongezond zijn en dragen bij tot smogvorming. Een aantal PAK's zijn kankerverwekkend. Zelfs een houtkachel waarin alleen ongeverfd, goed gedroogd hout wordt gestookt, vervuilt de lucht.

Een open haard of houtkachel leidt binnenshuis tot zeer hoge concentraties PAK's, zoals het kankerverwekkende benzo-a-pyreen. Ook komen er fijne stofdeeltjes in de kamer die schadelijk kunnen zijn. Buitenshuis zorgen open haarden en houtkachels voor gezondheidsproblemen bij omwonenden, met name bij mensen met ademhalingsproblemen.

Daarbij komt nog het risico op CO-vergiftiging: bij slechte afvoer van de verbrandingsgassen (slecht trekkende schoorsteen) en/of verbranding met te weinig zuurstof (te weinig luchttoevoer) wordt koolmonoxide gevormd: een kleurloos en geurloos gas, maar een sluipend gif. Als de kamer onvoldoende verlucht is kan de concentratie koolmonoxide er zo hoog oplopen dat het gevaarlijk wordt. Van lage concentraties kan je hoofdpijn krijgen, misselijk worden en gaan braken; van hoge concentraties kan je flauw vallen. In het ergste geval kan CO-vergiftiging een dodelijke afloop hebben.

Zorg dus altijd voor een goed functionerende kachel, een goed trekkende schoorsteen en voldoende ventilatie in de kamer.

Meer info:
www.gezondheidenmilieu.be
www.lne.be/themas/milieu-en-gezondheid/documentatie
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram