Huidbacteriën bepalen of mug uw bloed wil

Laatst bijgewerkt: January 2012 | 1 reacties
mug-vinger-170_400_12.jpg

nieuws De ene mens wordt vaker door muggen geprikt dan de andere. Dat heeft niets met ‘zoet bloed’, zoals wel eens wordt beweerd, maar met de samenstelling van bacteriekolonies op onze huid. Dat schrijven biologen van de Wageningen Universiteit in het tijdschrift PLoS One.

De mate waarin we muggen lokken, wordt grotendeels bepaald door onze lichaamswarmte en lichaamsgeur. Die geur is afhankelijk van de bacteriesamenstelling op onze huid. Zonder aanwezigheid van bacteriën is zweet voor de menselijke neus zelfs reukloos. Huidbacteriën zetten niet-vluchtige stoffen om in vluchtige stoffen. De samenstelling van deze overwegend nuttige bacteriekolonies die van nature op de huid voorkomen beïnvloedt dus de geur.

Of dit invloed heeft op de mate van aantrekkelijkheid voor malariamuggen (Anopheles gambiae sensu stricto), werd getest door bij 48 niet vooraf gedouchte mannen te observeren hoeveel muggen zij lokten en daarnaast hun huidbacteriën te analyseren. Negen mannen bleken aantrekkelijker dan zeven van de overige 39. Zij bleken hogere aantallen bacteriën op hun huid met zich mee te dragen. Deze bacteriën waren ook een stuk minder divers.

Volgens de onderzoekers zijn het vooral staphylococcen die voor muggen aantrekkelijke geurtjes verspreiden. Met name Pseudomonae lijken onaantrekkelijke luchtjes te verspreiden en mogelijk zelfs lokgeuren te neutraliseren en maskeren. Ook minder voorkomende bacterien zouden daar volgens de onderzoekers aan bijdragen.

De onderzoekers hopen dat de resultaten uiteindelijk leiden tot de ontwikkeling van (persoonlijke) middelen die mensen tegen malariamuggen beschermen.


verschenen op : 09/02/2012

1 reacties

nieuwsbrief juli 2012.

door Trijnie, 12 July 2012 om 23:36

Een aantal weken geleden kwam ik 'smorgens uit bed en had ik veel jeuk op mijn benen. Toen ik mijn benen beter bekeek zag ik zeker een stuk of 8 muggenbeten die veel groter zijn dan ik me kan herinneren van eerdere jaren. Ik wist niet wat ik moest doen om nieuwe beten te voorkomen. Tot ik de klamboe om mijn bed zag, nu ik die weer om mijn bed heb gedaan is het met de beten gelukkig over. Wat me opvalt is dus de grotere bijtplekken en de jeuk is veel erger geworden.Welk e mug me beet weet ik niet, gelukkig heb ik Azaron wat de jeuk verminderd.Als de eitjes van muggen in stilstaand water leven zijn de waterbakjes aan de centrale verwarming ook een bron van eitjes lijkt mij.

bekijk alle 1 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt