Contactallergie voor schoenen

Laatst bijgewerkt: November 2017 | 18 reacties

dossier Sommige mensen blijken allergisch te zijn voor schoenen, Het gaat om een contactallergie voor bepaalde bestanddelen van schoenen. Dat kan het leer zijn, het rubber, de lijm, kleurstoffen…

Allergie voor schoenen komt relatief vaak voor. Uit een studie die uitgevoerd werd door dermatologen van drie Belgische universitaire centra KULeuven, UCL en ULB, bleek dat 70 procent van de geplaagde personen vrouwen zijn en dat ze gemiddeld 35 jaar zijn. Dat komt omdat zij het meest met blote voeten in de schoenen lopen.

Symptomen

123-voeten-eczeem-allergie-11-17.jpg
Typische verschijnselen zijn eczeem met blaasvormige en/of gezwollen, rode, schilferende letsels, symmetrisch op beide voeten. Het eczeem gaat vaak gepaard met jeuk.

Het eczeem is vooral zichtbaar bovenop de voet of de tenen, waar de huid dunner is.
Het kan ook op de voetzool voorkomen (bv. bij een rubberallergie voor de zool) of precies overeenkomen met leren bandjes (chroomallergie) of metalen gespen of ritsen (nikkelallergie).

Vaak is het in de zomer erger, omdat allergenen door zwetende voeten makkelijker vrijkomen.

Wanneer het eczeem ook voorkomt op het onderbeen, is de kans groot dat het niet om een schoenallergie gaat maar om een allergie voor (kleurstoffen in) sokken of kousen.

Bestanddelen die een schoenallergie kunnen veroorzaken

De verantwoordelijke allergenen zijn voornamelijk chemische stoffen die worden gebruikt tijdens het fabricageproces van de schoenen. De belangrijkste zijn:

• Stoffen gebruikt tijdens het looien van leer: chroomzouten en thiocyanomethylthio-benzo-thiazole (TCMTB);
• Lijmen: neopreen, waarin para-tert-butylphenol-formaldehydehars, dodecylmercaptan en polyurethaan
• Harsen op basis van rubber en colofonium, polyurethaan, polyester, acrylaat, polyvinylacetaat , cellulose, en epoxyhars.
• Chemische bestanddelen van rubber en plastics: mercaptobenzothiazole (MBT), tetramethylthiuram-disulfide (TMTD), diphenylguanidine (DPG) en colofonium;
• Toevoegingen die gebruikt worden tijdens de rubberfabricage: diaminodifenylmethane, carbamaten en PPD derivaten;
• Kunststoffen en kunststof coatings zoals polyurethaan, polyvinylchloride (PVC) om bv. een krokodillenhuid na te bootsen;
• Kleurstoffen die gebruikt zijn in de schoen (azo-kleurstoffen en coatings);
• Andere bestanddelen, zoals metalen gespen of ritssluitingen (nikkel- of cobaltallergie).

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Wanneer een contactallergie vermoed wordt op basis van het type en de lokalisatie van de huiduitslag, dan zal de arts een plakproef uitvoeren. Hierbij wordt naast een standaardreeks ook een speciale “schoenen reeks” gebruikt. Eventueel kan de arts ook minuscule velltjes van uw eigen schoenen op de rug plakken.
Een test is positief als het opgebrachte materiaal (allergeen) ter plaatse een ontstekingsreactie veroorzaakt. Als er geen eczeemvlekjes zijn, is men niet allergisch voor de geteste producten.

Wat kan u doen?

zool-schoen-200.jpg
Een contactallergie voor schoenbestanddelen blijft voor de rest van uw leven bestaan.
In de mate van het mogelijke moet u hypoallergene schoenen dragen die geen allergenen bevatten (bv. niet gelooid met chroomzouten, zonder lijm of met speciale lijm). Het af en toe dragen van gewone schoenen kan al genoeg zijn om uw contactallergie te doen opflakkeren.
In een aantal gevallen helpt het dragen van sokken en het bestrijden van de transpiratie van de voeten. Vooral in de zomer kunt u beter niet met blote voeten in leren schoenen lopen, omdat door transpiratie chromaat vrijkomt uit het leer.


Opgelet!
Mensen met een schoenallergie kunnen ook eczeem krijgen bij andere leren voorwerpen die direct op de huid worden gedragen (zoals leren horlogebandjes, leren riemen, leren kragen, leren handschoenen, een leren broek of vest, enz.), en soms zelfs bij het zitten op een leren zetel (eczeem op de achterzijde van de bovenbenen).


verschenen op : 08/11/2017 , bijgewerkt op 09/11/2017

18 reacties

Contactallergie voor schoenen

door anoniem, 6 November 2017 om 13:12

Ik draag al jaren think schoenen. Winkels ook Mertens Leuven en in Dendermonde is ook een winkel die ze verkoopt. Heb al andere merken gehad zoals Wolky of Hartjes, maar ik vind think de beste voor mij allergie (ook bichromaten en lijmen en rubber).

Contactallergie voor schoenen

door alain rigole, 30 May 2016 om 13:31

weet iemand dan een merk van veiligheidsschoenen type S3 dat er voorhanden zijn om te dragen?

Contactallergie voor schoenen

door anoniem, 26 July 2015 om 17:42

DUREA is een prima merk voor chroomvrije schoenen. Draag ze al jaren en heb een ernstige allergie die niet meer opspeelt. Online te koop. Niet echt goedkoop maar erg degelijk, veel keuze, mooie afwerking en te koop in breedtematen!

Contactallergie voor schoenen

door anoniem, 17 June 2015 om 17:21

K' ben allergisch aan de onderkant van myn voeten dus ik zoek rubbervrij en chroomvry leder wie kan my helpen aub ze zeggen dat het merk ara en think er hebben maar k'vind geen winkels ja 1tje in zemst

bekijk alle 18 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub