ad

Liever geen pil van de 'derde generatie'

Laatst bijgewerkt: februari 2019
ac-paars-170_400_05_.jpg

nieuws Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat de anticonceptiepil van de derde generatie het risico op diepe veneuze trombose sterk verhoogt. Trombose betekent dat een bloedstolsel een ader blokkeert, meestal in een been of in de longen. Onder meer het Nederlands Huisartsengenootschap raadt in een patiëntenbrief af om een pil van de derde generatie te gebruiken, ook al is de kans op trombose klein. Vrouwen die al een pil van de 'derde generatie' gebruiken, kunnen overstappen op een pil van de 'tweede generatie'.

Het gaat met name om pillen die een nieuw soort synthetisch progestageen (desogestrel, drospirenon of gestodeen) bevatten (zoals Deso, Femodene, Gestodelle, Gestofeme, Gracial, Harmonet, Liosanne, Marvelon, Meliane, Mercilon, Minulet, Mirelle, Tri-Minulet, Triodene, Yasmin, Yasminelle en Yaz). Het risico op trombose bij dit type pil is twee tot drie zo groot dan met de pillen van de tweede generatie die het progestageen levonorgestrel bevatten (zoals Eleonor, Microgynon 20, Lowette, Microgynon 30, Noranelle en Stederil 30). In vergelijking met vrouwen die geen pil gebruiken, ligt het risico op trombose drie keer hoger met een pil van de tweede generatie en zes keer hoger met een pil van de derde generatie.

Zonder de pil krijgen ongeveer 5 op de 100.000 vrouwen in de loop van een jaar een bloedstolsel in hun been of longen. Bij gebruik van een 'tweede generatie' pil krijgen 15 op de 100.000 vrouwen in de loop van een jaar een stolsel. Gebruiken ze een 'derde generatie' pil, dan krijgen 25 op de 100.000 vrouwen in de loop van een jaar een stolsel. De kans op een stolsel bij gebruik van de pil is kleiner dan tijdens zwangerschap: Van de 100.000 vrouwen die zwanger zijn, krijgen ongeveer 60 een stolsel.

Voorzichtigheid is zeker geboden bij vrouwen boven de 35 jaar, vrouwen die roken, vrouwen met een met een Factor V Leiden in het bloed of met andere risicofactoren voor een trombose.
Pillen van de derde generatie kunnen wel aangewezen zijn bij vrouwen met acné, seborroe of hirsutisme.
Niet-hormonale vormen van anticonceptie zoals het condoom en het koperspiraal hebben geen enkele invloed op het risico op een trombose, maar ze zijn wat minder betrouwbaar in het voorkomen van zwangerschap.

Het hormoonspiraaltje bevat een lage dosis progestageen (van de tweede generatie). Alhoewel dat niet helemaal zeker is, gaat men ervan uit dat het de kans op trombose niet of nauwelijks verhoogt. Het is bijna even betrouwbaar als de anticonceptiepil.

Bij alle andere vormen van hormonale anticonceptie - zoals de vaginale anticonceptiering, de anticonceptiepleister en het implantatiestaafje – denkt men dat de kans op een trombose ongeveer even groot is als bij de anticonceptiepil.
ad


pub