ad

Allergisch voor latex? Let op wat u eet

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Ongeveer de helft van alle mensen die allergisch zijn voor latex zijn dat ook voor sommige plantaardige voedingsmiddelen. Bij het eten daarvan kunt u jeuk krijgen aan de lippen, in de mond en de keel, soms met zwelling, opgezette keel, benauwdheid en jeuk in de oren. Heftiger reacties met buikpijn, overgeven, diarree en galbulten over het gehele lichaam kunnen eveneens optreden. Het gebruik van dit voedsel wordt dan ook afgeraden indien u allergisch bent aan latex..

Dergelijke reacties treden vooral op na het eten van banaan, kiwi, avocado en kastanjes. Minder vaak kunnen ook andere produkten problemen geven: meloen, ananas, mango, papaya, passievrucht, nectarine, abrikoos, perzik, vijg, zoete aardappel, aardappelen, tomaten, walnoot, beukennoot en cashewnoot. Ook met boekweit (soms gebruikt in pannekoeken) zijn kruisreacties gemeld met latex.

Wees ook bedacht op verborgen bronnen van dit fruit zoals vruchtensappen, gebak, ijs, milkshakes, fruitsnoepjes, bananenchips, likeur (bv. pisang ambon), dipsausen op basis van avocado, guacamole, kastanjepuree, zoete desserts waarin kastanjes zijn verwerkt, enz.

Indien u niet zeker weet dat u allergisch zult reageren op een bepaald soort fruit, kan u dit uittesten door met een klein stukje vers fruit over de binnenkant van de lip te wrijven. Ontstaat er binnen een kwartier jeuk, zwelling of een prikkelend gevoel, dan bent u daar allergisch voor.

Wees ook voorzichtig met cosmetica (shampoo’s, gezichtsmaskers enz.) waarin fruit is verwerkt.
ad


pub