Kaas niet slecht voor cholesterol

Laatst bijgewerkt: April 2012
labo-tubes-cholest-170_400_05.jpg

nieuws Volgens een Deense studie is kaas niet slecht voor het cholesterolgehalte in het bloed. Boter daarentegen wel.
50 proefpersonen moesten gedurende 6 weken dagelijks een hoeveelheid kaas of boter eten, die gelijk stond aan 13 procent van hun dagelijkse energieconsumptie van vet. Elke persoon at zes weken kaas, keerde daarna twee weken terug naar zijn gewone dieet en eindigde met zes weken boter.

Na afloop van het experiment bleek dat na de zes weken kaas het ‘slechte’ LDL-cholesterol niet gestegen was maar op het niveau bleef als bij hun gewone dieet, zelfs al aten ze duidelijk meer vet. Zes weken extra boter leidde wel tot een stijging van het LDL-cholesterol met gemiddeld 7%.

Een mogelijke verklaring voor het gunstige effect van kaas is dat het relatief veel calcium bevat, waarvan bewezen is dat dit helpt bij het uitscheiden van vet door het spijsverteringskanaal. Andere verklaringen hebben het over het grote aantal eiwitten in kaas en het fermentatieproces, die allebei het verteringsproces beïnvloeden.
De studie werd wel gefinancierd door de Danish Dairy Board en het National Dairy Research Institute.


bron: American Journal of Clinical Nutrition
verschenen op : 19/12/2011 , bijgewerkt op 27/04/2012
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt