ad

Pil derde generatie verhoogt tromboserisico

Laatst bijgewerkt: december 2011
ac-pil-ondergoed-170_400_05.jpg

nieuws Twee nieuwe onderzoeken in Denemarken en Israël gepubliceerd in het British Medical Journal en het Canadian Medical Association Journal bevestigen dat de anticonceptiepil van de derde generatie het risico op diepe veneuze trombose sterk verhoogt. Trombose betekent dat een bloedstolsel een ader blokkeert, meestal in een been of in de longen.
Het gaat met name om pillen die een nieuw synthetisch progestageen (desogestrel, drospirenon of gestodeen) bevatten.

Het risico op trombose bij deze pil is dubbel zo groot dan met de pillen van de tweede generatie die het progestageen levonorgestrel bevatten. In vergelijking met vrouwen die geen pil gebruiken, ligt het risico op trombose drie keer hoger met een pil van de tweede generatie en zes keer hoger met een pil van de derde generatie. In absolute termen zouden volgens deze beide onderzoeken ongeveer 10 op 10.000 vrouwen met een pil van de derde generatie een trombose krijgen (tegenover slechts 3 op 10.000 vrouwen die geen pil gebruiken).

In een commentaar bij het onderzoek wordt aangeraden om eerder een pil van de tweede generatie dan een van de derde generatie te gebruiken, ook al is het absolute risico op trombose hoe dan ook beperkt. Voorzichtigheid is zeker geboden bij vrouwen boven de 35 jaar en vrouwen die roken omdat dit twee factoren zijn die de kans op een trombose ook verhogen.

Eerder al publiceerde het Nederlands Huisartsengenootschap een patiëntenbrief waarin wordt aangeraden om beter geen pil van de derde generatie te gebruiken.
ad


pub