Belgische lijst beroepsziekten uitgebreid

Laatst bijgewerkt: May 2002 | 2 reacties

nieuws Twee zeldzame, maar ernstige beroepsziekten worden toegevoegd aan de Belgische beroepsziektelijst. Het betreft een bloedziekte die voorkomt in de chemische nijverheid en een hersenaandoening die heel af en toe opduikt bij arbeiders in de elektronische industrie. De aanpassing komt er op verzoek van minister van Sociale Zaken Vandenbroucke, na een vergelijking van de Belgische met de Europese Beroepsziektelijst. Bovendien zijn een aantal algemenere, maar minder acute aandoeningen opgenomen en zijn een sommige omschrijvingen verduidelijkt.

Volgens de Belgische federatie tegen kanker krijgen elk jaar 1.600 mensen in ons land kanker als gevolg van de omstandigheden waarin ze werken.

Het Fonds voor Beroepsziekten erkent jaarlijks maar 150 gevallen van zogenaamde beroepskankers.De federatie tegen kanker wil artsen en patiënten daarom uitleggen hoe ze beroepskanker kunnen herkennen en wat ze moeten doen om de kanker te laten erkennen als een beroepsziekte.

Sommige gevallen van kanker worden automatisch als beroepsziekte erkend,voor andere moet de patiënt zelf het verband met zijn baan kunnen aantonen.

Wie aan een ziekte lijdt die voorkomt op de Belgische beroepsziektelijst heeft recht op een schadeloos­stelling. Elke beroepsziekte wordt in de lijst omschreven en draagt een code. De Europese beroepsziektelijst vloeit voort uit een aanbeveling van de Europese Commissie, zonder bindende kracht. De meeste beroepsziekten uit de Europese lijst staan al lang op de Belgische lijst, zij het niet altijd onder identiek dezelfde benaming.

Het KB dat de Belgische beroepsziektelijst wijzigt is op 3 mei 2002 goedgekeurd door de Ministerraad en doorgestuurd naar de Raad van State. Er wordt verwacht dat het tegen de zomer van kracht is. De aanpassingen zijn toegelicht in een nota.
Bron: http://vandenbroucke.fgov.be/P-020503.htm

zie ook artikel : De volledige lijst met beroepsziekten (versie van 23/08/01


verschenen op : 27/05/2002

2 reacties

Belgische lijst beroepsziekten uitgebreid

door ceusermans mariette, 30 December 2015 om 00:59

ik werk al van mijn 22ste in de verpleging . nooit luxe gehad omtrent plafondliften, actieve en passieve lift met als gevolg schouders en rugproblemen zijn nu zwaar aan het doorwegen, rug en schouderproblemen zijn allemaal veroorzaak door het zwaar tillenb

Belgische lijst beroepsziekten uitgebreid

door Vereman Herman, 16 January 2013 om 12:38

Goede dag , bij mij is in 2007 hyperacousis en tinitus vastgesteld , dit is ondertussen zodanig geevolueerd dat ik niet meer kan telefoneren. Is hyperacousis en tinitus erkend als beroepsziekte ? Dank bij voorbaat

bekijk alle 2 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub