ad

Meer prostaatkanker door vitamine E

Laatst bijgewerkt: december 2011
vitapil-nemen-hand-170_400_10.jpg

nieuws Volgens een nieuwe Canadese studie in het Journal of the American Medical Association hebben mannen die supplementen van vitamine E slikken ene verhoogde kans op prostaatkanker. De onderzoekers verwachtten net het omgekeerde, dat vitamine E en selenium een preventief effect op prostaatkanker zouden hebben.

Bij de studie waren 35.000 mannen betrokken die gedurende 10 jaar werden gevolgd. Er waren vier groepen: groep 1 slikte alleen vitamine E (400 IU/d), groep 2 alleen selenium (200µg/d), groep 3 vitamine E met selenium en groep 4 alleen placebo. In de groep die vitamine E-supplementen nam werden 666 gevallen van prostaatkanker vastgesteld (76 per 1000), in de groep met selenium 575, in de groep die beide supplementen nam 555 en in de placebogroep 529 (65 per 1000).

Dat betekent dat in de groep die een supplement met vitamine E kreeg het risico op prostaatkanker met 17% was verhoogd. De mogelijke reden voor dergelijk verhoogd risico is ook nog niet gekend.
Ook bij selenium is er een verhoogd risico, maar dat is statistisch niet betekenisvol en kan dus aan toeval te wijten zijn. Feit is alleszins dat selenium niet beschermt tegen prostaatkanker.

Selenium zou mogelijk een beschermende rol kunnen vervullen tegen het ontstaan van prostaatkanker door vitamine E gebruik.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub