ad

Nieuwe cataractoperatie veel goedkoper voor patiënt

Laatst bijgewerkt: juli 2020
cataract_oog-170_400_12.png

nieuws Een nieuwe operatietechniek in daghospitalisatie voor catract kost tot 30% minder dan een klassieke ingreep. Dat blijkt uit een studie van de Onafhankelijke Zuiekenfondsen.
De nieuwe techniek (extracapsulaire extractie) verwijdert de vertroebelde lens via ultratonen, waarna de chirurg meestal een soepele en/of multifocale lens implanteert. In 90 % van de gevallen wordt de operatie uitgevoerd via daghospitalisatie.

Bij een klassieke hospitalisatie betaalt de patiënt gemiddeld 659 euro (remgeld + supplementen) en bij de nieuwe techniek via daghospitalisatie 440 euro. Dat komt overeen met een besparing van 33 %. Ook de kosten ten laste van de sociale zekerheid dalen door de nieuwe behandeling, van gemiddeld 2.182 euro naar 1.459 euro.

Cataract is een ziekte waarbij de ooglens geleidelijk vertroebelt. De aandoening komt vooral voor bij 60-plussers en treft ongeveer 1 op de 100 personen. Tussen 2006 en 2009 is het aantal ingrepen gestegen met 6,5 % per jaar, vooral dankzij een nieuwe operatietechniek via daghospitalisatie die een vermindering van de kosten betekent voor zowel de patiënt als de maatschappij.

Het type van hospitalisatie is niet de enige keuze die een belangrijke financiële impact heeft op de patiëntenfactuur. Ook de keuze van het ziekenhuis en de zorgverlener spelen een rol. Zowel tijdens de klassieke ziekenhuisopname als in daghospitalisatie kunnen de honorariumtoeslagen (heelkunde en anesthesie bij een cataractoperatie) oplopen tot 300 %, naargelang de tarieven die het ziekenhuis toepast of volgens het gekozen kamertype.

Meer info: www.mloz.be/files/kostenplaatje_cataractchirurgie_nl.pdf
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub