Eet meer noten

Laatst bijgewerkt: November 2011
walnoten-1710_400_11.jpg

tips Er zijn sterke aanwijzingen dat noten, en dan vooral walnoten, beschermen tegen hart- en vaatziekten, maar dat is nog niet bewezen. Noten bevatten relatief veel omega-3 en omega-6-vetzuren waaraan allerlei gezondheidsvoordelen worden toegeschreven, die evenwel niet altijd bewezen zijn. Wel is herhaaldelijk aangetoond dat (wal)noten goed zijn voor het cholesterolgehalte: ze bevatten veel onverzadigde vetten en verlagen het totale cholesterol in het bloed én de hoeveelheid ‘slechte’ LDL-cholesterol.

Noten zijn bovendien een goede bron van eiwit, voedingsvezels, vitamines (o.m. vitamine A, E en B) en mineralen (zoals ijzer), waardoor ze kunnen gebruikt worden als vleesvervanger.
Anderzijds bevatten noten relatief veel vet (gemiddeld 600 kcal per 100 g), waardoor men er toch beter ook weer niet te veel eet. Als noten als vleesvervanger worden gebruikt, is het aan te raden ongeveer op 30-40 gram per persoon per keer te rekenen. Voor kinderen van 4 tot 12 jaar is dat wat minder.
Mensen die kampen met overgewicht mogen dus zeker niet overdrijven met noten.

Indien u meer noten wil eten, kies dan vooral voor amandelen, hazelnoten en walnoten. Cashewnoten zijn een minder goede keuze omdat ze vooral verzadigd vet bevatten. Pindanoten zijn ondanks hun naam geen noten maar peulvruchten.
Eet ze bij voorkeur rauw.

Noten moeten goed afgesloten en droog worden bewaard, omdat ze gevoelig zijn voor schimmels. Het is het beste om ze koel te bewaren bij een temperatuur van ongeveer 10 tot 15 °C. Gepelde noten kunnen makkelijk ranzig worden wegens hun hoge oliegehalte. Noten die zelfs maar een beetje oud of ranzig zijn, kan je beter niet gebruiken. Om ze vers te houden, moeten zowel gepelde noten als notenpasta’s in lucht- en lichtdichte verpakkingen bewaard worden, bij voorkeur in de koelkast.verschenen op : 05/11/2011
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt