Uitlaatgassen verhogen kans op hartaanval

Laatst bijgewerkt: mei 2022

nieuws Wanneer iemand uitlaatgassen van auto’s inademt, dan is de kans op een hartaanval de zes uur daarna licht verhoogd. Hoewel de kans op een hartaanval na de eerste zes uur afneemt en na 72 uren volledig verdwenen is, daalt de levensverwachting wanneer mensen regelmatig dit soort dampen inademen. Althans bij kwetsbare mensen die reeds een verhoogd risico op een hartaanval hebben. Dat zeggen Britse wetenschappers in het British Medical Journal.

De wetenschappers bestudeerden de gegevens van bijna 80.000 Britten die een hartaanval kregen. Vervolgens vergeleken ze deze gegevens met de historische gegevens over luchtvervuiling. Zij vonden een duidelijke link tussen luchtvervuiling en hartaanvallen. Wanneer iemand een bepaalde hoeveelheid uitlaatgassen inademt, dan is de kans op een hartaanval circa vijf procent groter. Vooral hoge dosissen NO2 en in mindere mate fijn stof verhoogden het risico, ozonconcentraties en CO-concentraties hadden nauwelijks een invloed.

Waarschijnlijk zorgen de uitlaatgassen ervoor dat het bloed tijdelijk verdikt, waardoor het eerder stolt en de kans op een hartaanval groter is. Zeker mensen met een hartziekte wordt afgeraden raden om een lange periode in de uitlaatgassen te zitten.
Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten
A.Vogel

Vind rust in tijden van stress en spanning met de combinatie van ontspannende planten.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram