Stapschoenen - Op nieuwe stapschoenen

In dit artikel
Stapschoenen - Op nieuwe stapschoenen

dossier Consumenten die waar voor hun geld willen, raadplegen wel eens tijdschriften waarin het voorwerp van hun aankoop uitgebreid besproken wordt na tests op sterkte, slijtvastheid, fabricagefouten, foutloos functioneren, enz. Sommige voorwerpen lenen zich daar uitstekend toe. Andere veel minder of zelfs helemaal niet. Goede stapschoenen behoren tot die laatste categorie wat de keuze natuurlijk niet gemakkelijker maakt.

Stapschoenen moeten perfect passen, niet alleen aan uw voet, maar ook aan de omstandigheden waarin ze gebruikt worden. Dit betekent dat u bij uw aankoop op heel wat meer moet letten dan slijtvastheid, fabricagefouten en prijzen. Vaak weten mensen zelfs niet waar het eerst naar kijken wanneer ze voor de eerste maal stapschoenen kopen. De keuze kan nog moeilijker worden als een handige verkoper ook nog eens met allerhande aanlokkelijke voordelen begint te wapperen.

Lees ook: Wandelblessures

Zwaar of licht ?

Wanneer men voor de eerste maal stapschoenen koopt, heeft men de neiging om naar de zwaardere versies te grijpen. Dit heeft voor- en nadelen. Zware schoenen geven de voet veel steun, wat interessant kan zijn voor ongeoefende stappers, maar door hun gewicht zijn ze ook vermoeiender. Doorwinterde stappers geven daarom vaak de voorkeur aan een wat lichtere schoen.

Hoe dan ook, de schoen moet steeds aangepast zijn aan het terrein. Hoe ruwer en veeleisender het terrein, hoe steviger de schoen moet zijn. Het is immers duidelijk dat schoenen voor zompige moerassen boven de Noordpoolcirkel absoluut niet geschikt zijn voor trektochten door kurkdroge zuiderse vlaktes. Bij koude en natte tochten wil u uw voeten immers liefst zo droog mogelijk houden, maar in warme streken snakt u naar verluchting. Een route over scherpe, puntige rotsen in de bergen vereist dan weer een stevige, harde zool, maar voor tochten langs veldwegen doorheen het laagland mag die zacht en soepel zijn.

Stapschoenen worden ingedeeld in verschillende categorieën.

• Tot de laagste, de A-categorie, horen de lichte wandelschoenen. Ze hebben een soepele zool, zijn zeer licht en luchtig, maar bieden weinig steun en bescherming. Ze zijn alleen geschikt voor tochten op wegen en goed onderhouden paden.

• De B-categorie omvat de stap- of trekkingschoenen. Deze biede n meer steun aan de enkel en bescherming tegen het ruwere terrein bij avontuurlijke trektochten. De zool blijft echter te licht om langdurig over ruw, rotsachtig terrein te lopen. In deze categorie heeft men nog twee versies : De lichtere met een cordura-suède bovenwerk en de zwaardere uit leder. De doorsnee wandelaar vindt in deze categorie zijn gading.

• De schoenen uit de categorieën C, D en E zijn immers bestemd voor het zware en moeilijke werk bij avontuurlijke bergtochten en alpinisme, iets wat het petje van de meeste wandelaars te boven gaat. Bovendien wordt men met zulk materiaal aan de voeten ook niet plots bergspecialist. Er sterven de laatste jaren reeds al te veel mensen in de bergen. De meer extreme bergsporten vragen een gedegen kennis, voorbereiding of begeleiding. Mensen die zulke schoenen nodig hebben, moeten weten waarmee ze bezig zijn. Bovendien zijn zelfs de schoenen uit de C-categorie behoorlijk stram en stijf. Hun loopcomfort ligt te laag voor lange tochten op een niet al te moeilijk terrein.

Lees ook: Sportschoeisel en blessures

Waterafstoting

Over weinig zaken hoort men zoveel nonsens vertellen in de buitensport als over de zogenaamde waterdichtheid van schoenen. Wil men echt waterdicht schoeisel, dan moet men rubberlaarzen kopen. Alle andere schoenen laten na verloop van tijd water door. Maar, zelfs in rubberlaarzen blijven de voeten niet droog. Voeten zweten immers en als dit vocht niet afgevoerd wordt, condenseert het en leidt het tot klamme voeten.

Een schoen moet dus niet waterdicht zijn, maar wel waterafstotend én ademend. Leder leent zich daar het beste toe. Mits de juiste behandeling en het nodige onderhoud is het uitstekend waterafstotend te maken. Het enige nadeel van leder is dat het slecht droogt als het eenmaal nat is.

Schoenen met een bovenwerk uit cordura (een stevig nylontextiel) en suède zijn moeilijker waterafstotend te maken. Ze hebben echter een veel groter ademend vermogen waardoor ze beter geschikt zijn voor warme klimaten.

Laat u vooral niet om de tuin leiden door verkopers die Gore-Tex® aanprijzen als het ultieme middel om uw voeten droog te houden. Aan de kwaliteiten van Gore-Tex® moet niet getwijfeld worden, maar het nut ervan in schoenen blijft twijfelachtig. Schoenen zijn enorm onderhevig aan slijtage en meestal beginnen ze na enige tijd toch water door te laten, ondanks de dure Gore-Tex®.

De pasvorm

Een schoen waarmee u meerdere honderden kilometers wenst te stappen, moet perfect zitten. Met de huidige fabricagemethoden en materialen is dat geen probleem meer. Men kan tegenwoordig met een nieuw paar stapschoenen vers uit de winkel onmiddellijk aan een tocht beginnen. Vroeger was dat onmogelijk. De harde lederen schoenen vergden eerst een instapperiode zodat ze zich naar de voet konden zetten. Ging men er tijdens die periode wat te stevig tegenaan, dan riskeerde men blaren en ander onheil aan de voeten.

Om schoenen te passen volstaan enkele richtlijnen en vooral voldoende tijd.

• Schoenen moeten de hiel goed omvatten zonder te knellen. Als u de hiel links- en rechts kan schuiven, dan is hij te breed.

• Knoop de schoen normaal toe, dus niet te strak (wat trouwens de bloeddoorstroming afknelt en pijnlijk wordt.) Tracht vervolgens met uw voet in de schoen naar voren te schuiven, net zoals bij langdurig bergaf stappen gebeurt. Indien uw tenen de voorkant van de schoen raken of u ze niet meer kan bewegen, is de schoen te klein. Pijnlijke voeten en blaren boven op de tenen wachten u dan op. Probeer bijgevolg een maatje groter.

• Pas altijd de beide schoenen van een paar. Soms verschilt de andere schoen licht.

• Loop wat door de winkel (doe ondertussen eventueel de rest van uw aankopen.) U merkt vaak pas hoe een paar zit als u de schoenen wat langer aanheeft. In een ernstige sportwinkel weet men dat en maakt men dus geen bezwaar als u de schoenen een uur lang wil aanhouden. Doen ze dat wel, dan is het vermoedelijk geen slecht idee om naar een andere winkel te trekken. U vermijdt uiteraard best de drukke momenten om zo’n vraag te stellen.

• Buig de voet meerdere malen. Houd de duim en wijsvinger daarbij aan weerszijden op de plaats waar de schoen plooit. Indien u de indruk hebt dat uw voet in de schoen wat heen en weer schuift, dan vallen het plooipunt van de schoen en uw voet vermoedelijk niet goed samen. Uw voet kan dan tijdens het stappen beginnen wrijven met verhitte voeten en blaren tot gevolg.
Indien uw voet bij het buigen lijkt klem te zitten, is de schoen te smal. Probeer dan een maatje groter.

• Zet uw benen goed gespreid en tracht uw voet in de schoen zijdelings weg te duwen. Indien u de indruk hebt dat u inderdaad wat wegschuift, dan is uw schoen te breed.

Lees ook: Sportschoenen (soorten en vereisten)

De prijs

Uiteindelijk zal het vaak de prijs zijn die de doorslag geeft. Nochtans zou dit niet mogen. Als men weet op welk terrein men zich wil begeven en als men weet aan welke eisen de schoenen moeten beantwoorden, dan zou de prijs niet meer dan een logisch gevolg mogen zijn van de keuzes die men maakt.Uiteraard moet er voor kwaliteit betaald worden, maar goede schoenen zijn hun geld (bijna altijd) waard. Stapschoenen van een degelijk merk zijn zorgvuldig uitgekiend. Ze hebben een uitstekende pasvorm. U hoeft zich ook weinig zorgen te maken over de slijtvastheid en het profiel van de zool. Deze zijn steeds van een goede kwaliteit en als er problemen mochten opduiken vallen deze doorgaans onder de garantie. De versleten zool van degelijke merken kan vaak zelfs vervangen worden zodat een tweede, derde of zelfs vierde leven mogelijk wordt. Dit drukt de dure aankoopprijs aanzienlijk.


Laatst bijgewerkt: januari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram