Ik heb psoriasis: krijgt mijn kind het ook?

Laatst bijgewerkt: October 2013 | 3 reacties
psoriasis-elleboog-170_01.jpg

tips Ik heb psoriasis: krijgt mijn kind het ook?
Psoriasis is een erfelijke, niet besmettelijke, chronische huidziekte waarbij de huidvernieuwing is verstoord waardoor rode schilferige plekken ontstaan, vooral op de knieën, ellebogen en de behaarde hoofdhuid.
De kans dat een kind psoriasis krijgt als het in de familie voorkomt is sterk afhankelijk van het aantal familieleden dat psoriasis heeft én van de graad van bloedverwantschap.

Kans om psoriasis te krijgen
Familieleden met psoriasis Kans op psoriasis
derdegraads familie 1 - 2%
tweedegraads familie 4%
geen ouder, wel broer of zus 7-24%
één ouder, geen broers of zussen 10-30%
één ouder plus broer of zus 16-40%
beide ouders 50-70%
beide ouders en een broer/zus 80%

Momenteel bestaan er nog geen (genetische) tests om na te gaan of een kind al dan niet een erfelijke aanleg heeft om de ziekte te krijgen.
Of, wanneer, en in welke mate iemand met de erfelijke aanleg de ziekte ook werkelijk krijgt, is niet erfelijk bepaald. Om de ziekte ook werkelijk te krijgen, spelen naast de erfelijke aanleg andere, voor een deel nog onbekende, factoren een rol.

Omgekeerd kan de ziekte evengoed ontstaan zonder dat ze in de familie voorkomt. Deze uitlokkende factoren kunnen velerlei zijn: verwondingen van de huid, drukplekken op de huid, psychische stress, alcohol, geneesmiddelen (bv.betablokkers en lithium), roken, infectieziekten, stofwisselingsziekten, hormonale factoren enz.


verschenen op : 22/09/2013 , bijgewerkt op 22/10/2013

3 reacties

Ik heb psoriasis: krijgt mijn kind het ook?

door anoniem, 21 October 2013 om 17:16

ik ben zelfstandig en heb sinds enkele jaren last van psoriasis aan ellebogen, hoofdhuid en knieen. na enkele weken vakantie was dit volledig verdwenen. is wel na een 2tal weken werken teruggekomen. stress is bij mij us de boosdoener

Ik heb psoriasis: krijgt mijn kind het ook?

door anoniem, 21 October 2013 om 15:09

Beste mensen,ik lees dit nu, maar ik heb een GEZONDE KOFFIE, die is wel tegen 30 kwaaltjes. onder anderen ook tegen Psoriasis. als u er meer van wilt weten! Bel dan 046-8503982 of 06-18402892 mgkuipers52@hotmail.com

Ik heb psoriasis: krijgt mijn kind het ook?

door anoniem, 21 October 2013 om 13:45

ik had hier ook last van en wat ik ook hiertegen ondernam niks hielp. De moment dat ik door ziekte mijn werk moest opgeven verdween alle uitslag op mijn ellebogen en knieen als sneeuw voor de zon. De werkvloer was nogal een stressige situatie

bekijk alle 3 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub