Hoe omgaan met mensen met een chronisch inflammatoire darmziekte (de ziekte van crohn of colitis ulcerosa)

Laatst bijgewerkt: October 2011 | 3 reacties
prikkelbare_darm-170_400_04.jpg

tips De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn twee chronische darmziekten. De ontsteking van de darmen kan bij de ziekte van Crohn alle delen van het maagdarmkanaal treffen, van mond tot anus, maar treft voornamelijk de darmen. Colitis ulcerosa daarentegen komt enkel in de dikke darm voor.
In België worden ongeveer 30.000 mensen getroffen door een chronische inflammatoire darmziekte (of IBD “Inflammatory Bowel Disease” ). Daarvan lijden ongeveer 15.000 aan de ziekte van Crohn en 15.000 aan colitis ulcerosa. Het aantal personen met IBD blijft toenemen: jaarlijks worden in ons land ongeveer 500 nieuwe gevallen van de ziekte van Crohn en 350 van colitis ulcerosa vastgesteld. De ziekte duikt vooral op tussen de leeftijd van 15 en 30 jaar.

De ontsteking van de darmen is niet besmettelijk, doordat deze niet wordt veroorzaakt door een virus of bacterie, maar doordat het immuunsysteem ontregeld is en hierdoor het lichaam zichzelf aanvalt. Ditzelfde gebeurt ook bij een aantal andere ziekten, zoals reuma.
Buikkrampen, vermoeidheid, gewichtsverlies, koorts, frequente diarree (tot 20 maal per dag en ook ‘s nachts) als de ziekte niet onder controle is, zijn nog steeds te weinig gekend en verhinderen mensen om een actief en sociaal leven te leiden. Heel wat mensen die aan de ziekte lijden, voelen zich vaak beschaamd.

Tips
U kan best aan uw kennis vragen over hoe hij/zij het liefst hebt dat u zich gedraagt tegenover hem/haar. Een echte richtlijn kunnen we niet geven, omdat iedereen anders reageert. Sommigen hebben graag gezelschap tijdens een opstoot, anderen willen liever met rust gelaten worden. Sommigen hebben graag dat u veel interesse toont in de ziekte, terwijl anderen er liefst zo weinig over spreken omdat ze de ziekte misschien zelf nog niet goed verwerkt hebben.

U toont best geen medelijden, de meeste patiënten hebben dit niet graag. Het is erg lief, maar het is echt niet nodig. En als u steeds medelijden toont beginnen veel patiënten dat na een tijdje zelfs vervelend te vinden. Ze zijn al anders dan de anderen door de ziekte en dit medelijden benadrukt dit alleen maar. Ze hebben liever dat u gewoon normaal tegen hen doet.

Vraag alleen hoe het gaat wanneer u werkelijk interesse hebt in de persoon. Het kost de persoon vaak veel moed en energie om te vertellen hoe het gaat. Hou er dus ook rekening mee dat de persoon enkel over zijn of haar ziekte zal praten wanneer u dit vraagt.

Meer info
www.crohnsite.be
www.ccv-vzw.be
www.ziekte-van-crohn.be


verschenen op : 22/10/2011

3 reacties

Chronische darmontstekingen

door Kimberley Pex, 15 November 2011 om 13:35

Ja Bart, je hebt 100% gelijk. Na lange zoektochten en ondervindingen ben ik er begin dit jaar o.a. achter gekomen dat Metamucil(psylliumvezels met aspartaam )massaal aan IBD patienten wordt voorgeschreven ! Aspartaam is puur vergif, zéker voor darmpatienten. En voor de rest zit in vele reguliere medicijnen ook veel troep.En natuurlijk de voeding; Ja, wat kun je eten... alles puur, niks uit blik ,pak, of zak, alles met toevoegingen gewoon schrappen, dus zelf koken, alles wassen of schillen, geen witmeel pasta's en suiker. En t darmflora op peil houden; probiotica, melkzuurbacterien, rechtdraaiende joghurt, enz. Ik kan nog uren doorschrijven, maar moet dadelijk alweer naar 'n dokter, e i n d e l i j k...er zijn nog goeie artsen ! Wie héél lang zoekt ,die vind.

Chronische darmontstekingen

door Bart, 5 November 2011 om 09:04

Onze voeding is de grote boosdoener. Niemand eet nog gezond. Bijna alle producten die we eten zijn op een of andere manier bewerkt om langer te bewaren. Het zijn die bewaarmiddelen en andere toevoegingen die ons jaar na jaar zieker maken. Alles draait om geld.

aantal I B D gevallen in Nederland

door kimberley pex, 1 November 2011 om 16:15

De getallen kloppen echt niet. Ik heb in m'n onderschatte IBD periode massa's mensen gesproken, waar Crohn pas na 20 jaar echt geconstateerd werd. Zoals ook bij mij dus fistel(2008) en nu vernauwingen en vlekken op t colon ,op de laatste CTscan e i n d e l i j k te zien. AL die mensen die al jaren met ontstekingen rondlopen , van hot naar her, van dokter naar psychiater, en uiteindelijk darmvernauwingen hebben en vol zitten met litteken weefsel---allemaal door MDL artsen onderschatte ontstekingen--- zeg maar 1 op 10 personen heeft IBD, dat is wat ik vermoed. En als je geluk hebt kun je t navertellen, bij n perforatie kan dat dus niet meer. Perforatie wordt ook niet altijd ontdekt bij 'n overleden persoon; iemand kan dan "gewoon" 'n hartstilstand krijgen, dat was t dan.

bekijk alle 3 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub