Theedrinkers hebben minder kans op hartinfarct

Laatst bijgewerkt: juni 2002

nieuws Mensen die meer dan twee bekers (375 ml)thee per dag drinken, hebben ruwweg 50 procent minder kans op een hartinfarct dan mensen die geen thee drinken.
Dat blijkt uit de resultaten van onderzoek in de Rotterdamse wijk Ommoord, waar onderzoekers van de Erasmus Universiteit al jarenlang een grote groep 55-plussers volgen. De Rotterdamse studie heeft al een schat aan gegevens opgeleverd. De jongste resultaten zijn gepubliceerd in de American Journal of Clinical Nutrition,
een toonaangevend Amerikaans voedingstijdschrift.
Van de groep van ruim 4800 Rotterdammers werd nagegaan met wat voor ziekten ze in de onderzoeksperiode (1990-1997) te maken kregen. Tevens werden hun gegevens over leefstijl en voedingsgewoonten via vragenlijsten achterhaald.
Gedurende een periode van gemiddeld 5,5 jaar kregen 146 deelnemers een hartinfarct, waarvan er dertig dodelijk
waren.Uit een verdere analyse van de gegevens bleek dat de theedrinkers 50 procent minder risico lopen op een hartinfarct en ruim 30 procent minder risico op een hartinfarct met dodelijke afloop.
De onderzoekers wijzen erop dat thee rijk is aan zogeheten flavonoïden, plantaardige stoffen die werken als anti-oxidanten doordat ze schadelijke zuurstofmoleculen wegvangen.
Dergelijke vrije zuurstofradicalen spelen een rol bij veel ziekten en ook bij het ontstaan van hart- en vaatziekten.
Omdat theedrinkers over het algemeen ook gezonder leven dan niet-theedrinkers -ze eten vaak ook meer fruit en groenten-
kan het zijn dat de positieve uitkomsten van het onderzoek voor een deel moeten worden toegeschreven aan andere voedings- en leefstijlfactoren, aldus de onderzoekers.
bron:refdag
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram