ad

Gefriteerde etenswaren verhogen kankerrisico

Laatst bijgewerkt: april 2013

nieuws Zweedse onderzoekers waarschuwen voor de gevaren van gefriteerde etenswaren. Volgens de onderzoekers, die hun resultaten hebben bekendgemaakt voor ze ze in een wetenschappelijk tijdschrift hebben gepubliceerd omwille van het grote belang ervan, bevatten een zakje frites of een pakje chips tot 100 keer meer acrylamide dan wat door de Wereldgezondheidsorganisatie als de maximaal toegelaten hoeveelheid in drinkwater wordt beschouwd. Acrylamide is een kleurloze stof waarvan is aangetoond dat ze bij proefdieren maagkanker en zenuwstoornissen kan veroorzaken.
Niet alleen gefriteerde producten bevatten te hoge dosissen acrylamide, ook in alle verwarmde graanproducten (zoals brood en rijst) worden veel te hoge concentraties aangetroffen.
De studie werd uitgevoerd door de universiteit van Stockholm en door de Zweedse National Food Administration, een overheidsdienst die moet toezien op de kwaliteit van de voeding.




ad


pub