Betere bescherming tegen acrylamide nodig

Laatst bijgewerkt: maart 2019
123-aangebrande-toast-acrylamide-ca-03-191.png

nieuws

Er moeten betere regels komen om consumenten te beschermen tegen acrylamide. Dat schrijft BEUC, de Europese koepel van consumentenorganisaties, in een brief aan de Europese Commissie. Er zijn nog altijd producten die meer acrylamide bevatten dan nodig is. 

Acrylamide is een vermoedelijk kankerverwekkende stof die ontstaat in zetmeelrijke producten bij verhitting boven de 120 graden. Vermoedelijk, omdat er nog onvoldoende onderzoek bij mensen is gedaan om dit met zekerheid te kunnen zeggen. Uit dierproeven blijkt in ieder geval dat acrylamide kankerverwekkend kan zijn. Zeker is dat kinderen een kwetsbare groep vormen. Zij eten in verhouding tot hun lichaamsgewicht meer dan volwassenen, waardoor ze relatief veel acrylamide binnenkrijgen: al snel 2 keer zoveel als volwassenen. 

zie ook artikel : Tips om acrylamide te verminderen bij het bakken en frituren van voeding



verschenen op : 22/04/2019


pub