Waarom alcohol en energiedrank beter niet mixen?

123vrienden-party-feets-drank-12-17.jpg

nieuws

Energiedrankjes (bijv. Red Bull, Black booster ...) gecombineerd met wodka, whisky of een andere alcoholische drank zijn de laatste jaren populair in het uitgaansleven. Uit recent onderzoek blijkt echter dat die combinatie gevaarlijk kan zijn. Gezien de vele risico’s ontraden veel experts het gebruik van energiedranken, zeker in combinatie met alcohol.

Cafeïne
Energiedranken bevatten als belangrijkste ingrediënt een hoge concentratie cafeïne. Het wordt vaak gecombineerd met andere (zogezegd stimulerende) bestanddelen zoals taurine, D-glucuronolactone, B-vitaminen en plantenextracten (o.a. guarana, yerba mate en ginseng). Een blikje van 250 ml energiedrank bevat gemiddeld ongeveer 80 mg cafeïne (de toegelaten maximumhoeveelheid cafeïne in gearomatiseerde alcoholvrije dranken bedraagt volgens de Belgische wet 320 mg/liter). Dat is ongeveer evenveel als in een gemiddelde kop koffie (125 ml) of in twee blikjes cola van 330 ml. Energyshots bevatten dezelfde dosis cafeïne in een kleiner volume (60 ml). Deze shots vallen onder de wetgeving van de voedingssupplementen.

Te veel cafeïne kan leiden tot een cafeïne-intoxicatie. De Hoge Gezondheidsraad raadt aan om zeker niet meer dan 400 mg per dag cafeïne in te nemen, en energiedrankjes te vermijden als u hartproblemen of een hoge bloeddruk hebt. 

Cafeïne en alcohol
Volgens diverse studies bestaan er gevaarlijke interacties tussen alcohol en (hoge dosissen) cafeïne.

• Een hoge(re) alcoholspiegel in het bloed leidt tot vertraging in de afbraak van cafeïne. Daardoor neemt de kans op een cafeïne-intoxicatie toe. Symptomen zijn o.m. misselijkheid, braken, hoofdpijn, hartkloppingen, agitatie, angst en bevingen. In zeldzame gevallen kan de intoxicatie leiden tot ernstige complicaties zoals hallucinaties en stuipen. Alcohol verhoogt, net als cafeïne ook de hartslag, waardoor het effect van cafeïne nog versterkt wordt.

• De cafeïne in energiedranken kan de effecten van alcohol verdoezelen, waardoor men die effecten minder snel voelt en geneigd is meer alcohol te drinken en/of meer risico’s gaat nemen (nog de auto besturen bijvoorbeeld, of gevaarlijk seksueel gedrag). Het feit dat men de effecten van alcohol (coördinatieproblemen, reactiesnelheid...) minder snel voelt, betekent niet dat ze niet aanwezig zijn. Diverse studies tonen aan dat het risico op ongevallen toeneemt wanneer alcohol gecombineerd wordt met energiedranken in vergelijking met alcohol alleen.

• Doordat cafeïne een opwekkend effect heeft, vermindert het sederend, slaapverwekkend effect van alcohol. Hierdoor verhoogt de kans dat men veel te veel drinkt, met zelfs het risico op een zware alcoholvergiftiging. 

• In tegenstelling tot wat nog vaak beweerd wordt, heeft cafeïne geen invloed op de snelheid waarmee alcohol door de lever wordt verwerkt, en vermindert het dus ook niet de alcoholconcentratie in het bloed. 

• Energiedranken zijn geen dorstlessers, in tegendeel, ze kunnen het lichaam uitdrogen. In combinatie met alcohol kan dat tot gevaarlijke situaties leiden, zeker bij grote fysieke inspanningen in een warme omgeving.

• Tenslotte zijn zowel alcohol als energiedranken zeer calorierijk. In 1 blikje energiedrank zitten ongeveer 100 kilocalorieën. 

Bronnen
• Hoge Gezondheidsraad
www.health.belgium.be/sites/default/files/uploads/fields/fpshealth_theme_file/17982877/Energiedranken%20(december%202009)%20(HGR%208622).pdf
• Centers for Disease Control and Prevention
www.cdc.gov/alcohol/fact-sheets/caffeine-and-alcohol.htm
• Journal of Studies on Alcohol and Drugs
www.jsad.com/doi/abs/10.15288/jsad.2017.78.175
www.nhs.uk/news/lifestyle-and-exercise/mixing-alcohol-and-energy-drinks-may-be-a-risky-cocktail/
• Tijdschrift voor Kindergeneeskunde
https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs12456-014-0041-6
• Voedingscentrum
http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/energiedrankjes.aspx
• Antigifcentrum
www.antigifcentrum.be/voeding/energiedranken-en-cafe-ne


Laatst bijgewerkt: december 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram