Foliumzuur bij zwangerschap: het juiste gebruik

Laatst bijgewerkt: maart 2013
pil-doosje-Foliumzuur-170_400_03.jpg

nieuws Vrouwen die zwanger willen worden, wordt aangeraden om extra-foliumzuur te slikken omdat het de kans op neurale buisdefecten (zoals een hazenlip of een open ruggetje, spina bifida) kan helpen voorkomen.
Foliumzuur vinden we in natuurlijke vorm (folaat) terug in een aantal voedingsproducten, zoals groenten, vooral de groene soorten (zoals spinazie en spruitjes), citrusvruchten, volkorenproducten, brood, vlees en zuivel. Door gevarieerd te eten kan iedereen voldoende foliumzuur (ongeveer 200 microgram per dag voor een volwassene) binnenkrijgen, behalve zwangere vrouwen die het dubbele (400 microgram). Om wel aan de vereiste hoeveelheid te komen, zou een zwangere vrouw dagelijks minstens 30 sneden volkorenbrood of ongeveer een halve kilo spruitjes moeten eten.

In een recent advies geeft de Hoge Gezondheidsraad een aantal aanbevelingen in verband met foliumzuur.
 • Vrouwen die zwanger willen worden, moeten vanaf minimaal 4 weken voor de conceptie tot 8 weken na de conceptie, een foliumzuursupplement nemen van 400 microgram (µg) per dag.
  • Supplementen van 800 µg/dag of meer worden afgeraden omdat ze kunnen leiden tot een overschrijding van maximum dagelijkse inname waarbij er geen neveneffecten zouden voorkomen.

Foliumzuur voor iedereen?
Omdat niet bekend is hoeveel foliumzuur we normaal via onze voeding innemen, en in hoeverre een tekort aan foliumzuur gezondheidsproblemen kan veroorzaken, raadt de Hoge Gezondheidsraad niet aan om voedingswaren zoals brood of fruitsap systematisch te verrijken met foliumzuur of om systematisch foliumzuursupplementen in te nemen.
Er zijn geen aanwijzingen dat te veel foliumzuur uit de voeding schadelijk is. Dat is wel het geval voor synthetisch foliumzuur (PMG) dat in tabletten zit. Te veel foliumzuur (meer dan 1 mg/dag voor volwassenen, meer dan 200 µg/dag voor kinderen) zou mogelijk schadelijke gevolgen kunnen hebben, zoals misschien een verhoogd risico op kanker (vooral darm- en borstkanker).


bron: www.hgr-css.be
verschenen op : 12/04/2012 , bijgewerkt op 04/03/2013


pub