Beter geen verflucht in de babykamer

123-kind-verf-handen-170_08.jpg

nieuws U mag de babykamer schilderen, maar let op. Baby’s en jonge kinderen verblijven ongeveer 90% van hun tijd binnenshuis. Dit maakt dat een goede luchtkwaliteit en dagelijkse verluchting in de babykamer belangrijke aandachtspunten zijn tijdens het eerste levensjaar.

Baby’s vormen bovendien een kwetsbare groep. Hun lage lichaamsgewicht en hun snelle stofwisseling maken hen veel vatbaarder voor schadelijke chemische stoffen dan volwassenen. Hun organen zijn bovendien nog in volle ontwikkeling en ze hebben een kleinere longcapaciteit. In verhouding ademen zij dus een veel grotere dosis vervuilende stoffen in dan volwassenen.

Dat jonge ouders onvoldoende aandacht schenken aan de luchtkwaliteit in de babykamer heeft een Europees onderzoek in 4 landen (Duitsland, Frankrijk, Griekenland en Nederland) uitgewezen. Het onderzoek toonde aan dat het niet zo goed gesteld was met de luchtkwaliteit in de babykamer. In 40 % van de gevallen werden er waarden boven de toegestane limieten vastgesteld.

• Formaldehyde, dat wordt uitgewasemd uit houten fineer meubilair en vloerbedekking, is kankerverwekkend.

• Vluchtige organische verbindingen (VOC) worden aangetroffen in verf, vernis, lijm en schoonmaakmiddelen. Ze kunnen allergieën en problemen aan de luchtwegen veroorzaken. De meest teruggevonden VOC waren afkomstig van citrus en ananasparfums, vaak gebruikt in schoonmaakmiddelen.
Hetzelfde onderzoek toonde aan dat de luchtkwaliteit van de babykamer veel beter was bij ouders die de babykamer regelmatig verluchten.

Tips

• Begin op tijd met het inrichten van de babykamer. Nieuwe meubels, behang, vloerbedekking en verf kunnen namelijk schadelijke stoffen bevatten. Begin daarom het liefst rond de 26 weken zwangerschap of al eerder met het klaarmaken van de babykamer.

• Verf als zwangere liever niet zelf de kinderkamer. Doet u dat toch, ventileer dan zeer goed tijdens het klussen.

• Gebruik liever geen verf op terpentinebasis. Gebruikt u deze verf wel, ventileer dan alleszins zeer goed

• Gebruik bij voorkeur verf op waterbasis zoals acryl- of latexverf of zogenaamde natuurverf. Ook die bevatten (minder schadelijke) oplosmiddelen of kunnen geurhinder geven. Laat ze dus alleszins voldoende drogen en zorg in alle gevallen voor goede ventilatie voordat u er een kind in te slapen legt.
Kalk- en kalkcaseïneverven bevatten geen oplosmiddelen.

• Afbladderende verf in een oude woning die mogelijk lood bevat, moet verwijderd worden. Afschuren van verf kan niet als jonge kinderen (<12 jaar) in de woning aanwezig zijn.

• Als u voor behangpapier in de slaapkamer kiest, vermijd dan vinylbehang (dit is gemaakt op basis van PVC) of behang van andere kunststoffen. Die trekken meer stof aan dan papieren behang. Ook textielbehang (natuurlijk of synthetisch) is gevoeliger voor stofophoping, net als structuurbehang (dit is meestal vinyl of glasvezelbehang. Ook kunnen er uit synthetische behangsoorten meer schadelijke substanties vrijkomen. Vaak zijn ze ook met fungiciden behandeld. In tegenstelling tot papieren behang, beletten ze een goede vochthuishouding (ze zijn niet 'ademend').
Kunststofbehang en glasvezelbehang vergen bovendien specifieke lijmsoorten met kunstharsen, die op hun beurt voor een hogere belasting van de binnenhuislucht kunnen leiden. De gewone behangerslijm op basis van methylcellulose is onschadelijk voor de gezondheid.

• Gebruik geen spaanplaat bij een radiator, als dakbeschot of op andere plaatsen die warm kunnen worden. Zorg dat u in een kamer niet meer dan 3 m² spaanplaat hebt per 4 m³ binnenlucht.

• Ventileer extra na het plaatsen van nieuwe kasten en meubels.

• Verwarm de nieuw ingerichte kamer een week (bij warmte komen schadelijke dampen namelijk sneller vrij) en ventileer tegelijkertijd.

• Weer zoveel mogelijk chemische producten uit de kinderkamer, niet enkel verven, maar ook muggenmelk, huisparfums enzovoorts.

• Ventileer de kinderkamer dagelijks door de ramen een half uur open te zetten.

Lees ook: Wonen & gezondheid (1/14): Luchtkwaliteit

Meer info
Vlaamse Gezondheidsinspectie - Wonen en gezondheid
www.vlaanderen.be/nl/publicaties/detail/wonen-en-gezondheid-2

Medisch Milieukundigen
www.gezondheidenmilieu.be
Europees vrouwen en milieunetwerk
www.wecf.eu/english/press/releases/2010/03/binnenlucht-babys.php


Laatst bijgewerkt: augustus 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram