Veiligheidstips voor de zonnebank

Laatst bijgewerkt: November 2012 | 6 reacties
123-vr-zonnebank-170_08.jpg

tips Onder een zonnebank doet u in een korte periode veel UV-A en UV-B licht op. Wanneer u niet goed met zon- en zonnebanklicht om gaat, is de kans op schade erg groot. Intense en herhaalde blootstelling aan ultraviolet stralen kan leiden tot vroegtijdige veroudering van de huid en tot een verhoogd risico op huidkanker. Ook de ogen kunnen onomkeerbaar beschadigd worden (voor een recent overzicht van de gevaren van zonnebanken zie: www.bmj.com/content/345/bmj.e6101).

• Recent onderzoek (2011) van het Australian Radiation Protection and Nuclear Safety Agency (ARPANSA) geeft aan dat zonnebankgebruikers worden blootgesteld aan uv-straling die zes keer sterker is dan middagzonlicht.
• Het Internationale kankeragentschap heeft de zonnebank in de hoogste risicocategorie voor de ontwikkeling van kanker geplaatst – dezelfde categorie als tabak en asbest. Voordien stond alleen zonlicht bekend als ‘bewezen risicofactor voor huidkanker’.
• Wie voor zijn 35ste de zonnebank gebruikt, loopt 75 % meer risico op kanker loopt dan een niet-zonnebankgebruiker.
• Wie eenmaal per maand bruint onder een zonnebank heeft na 20 à 30 jaar 2,4 maal zoveel risico op een kwaadaardig melanoom dan een niet-gebruiker.

• Onderzoek uit 2010 toonde aan dat amper 27 van 174 zonnebankcentra en schoonheidsinstituten die gecontroleerd werden door de FOD Economie de wettelijk bepaalde regels rond zonnebanken respecteren. Bij de zonnebankcentra zijn de inbreuken het frequentst: in 42 procent van de gevallen lag de stralingsintensiteit van de zonnebanken boven de toegelaten norm.
• Solariumbezoek heeft geen enkel positief effect op de gezondheid. Niet bij het voorbruinen van de huid, niet voor de vitamine D-productie of voor het versterken van het immuunsysteem.

Het is dus beter om helemaal niet onder de zonnebank te gaan.
Kunt u het toch niet laten, respecteer dan een aantal regels om de schade te beperken.

Veiligheidstips

Niet onder de zonnebank
• Bent u nog geen 18of hebt u een huidtype 1, ga dan nooit onder de zonnebank (in België is dat zelfs wettelijk verboden). Huidtype 1 verbrandt zeer snel, wordt niet bruin, zeer lichte huid, vaak sproeten, rood of lichtblond haar, lichte (blauwe) ogen.
• Ga niet onder de zonnebank als u zwanger bent.
• Hebt u een huidaandoening of neemt u geneesmiddelen die een abnormale zonnereactie kunnen uitlokken (bv. antibiotica), vraag dan vooraf advies aan uw arts.

Voorzorgsmaatregelen
• In elk zonnecentrum moeten duidelijk welbepaalde voorschriften uithangen. Respecteer die ook
Bij uw eerste bezoek aan een zonnecentrum moet u een document ontvangen met een aantal verplichte waarschuwingen en voorzorgsmaatregelen. De onthaalverantwoordelijke moet u informeren over de gevaren van de blootstelling aan uv-stralen en uw huidtype bepalen. Door het document samen te ondertekenen, bevestigt u dat dit is gebeurd. Voorts word u ook ingeschreven in een register. Vervolgens zal de onthaalverantwoordelijke de duur, frequentie en intensiteit van de zonnebankbeurten afstemmen op uw huidtype.

• Automatische zonnecentra waar u de zonnebank zelf kan bedienen door er enkele muntjes in te gooien, zijn bij wet verboden. De zonnebank moet geregeld worden
door een gepersonaliseerde magneetkaart waarop vooraf de intensiteit en de duur van de zonnebankbeurten geprogrammeerd worden in functie van uw huidtype.
• Draag altijd een beschermende zonnebril met zijbeschermers. De ogen sluiten is onvoldoende. Zo’n bril moet gratis ter beschikking gesteld worden door het zonnecentrum.
• Gebruik geen parfum, dagcrème, deodorant enz. en verwijder alle make-up voor u onder de zonnebank gaat. Onder invloed van Uv-stralen kunnen die immers huidreacties uitlokken.

• Gebruik geen zonnebrandcrème. Die is niet alleen zinloos, maar kan bovendien stoffen bevatten die onder invloed van UV-stralen ongewenste huidreacties kunnen opwekken.

Hoe vaak en hoe lang?
• Ga niet meer dan twintig en liefst niet meer dan tien keer per jaar onder de zonnebank te gaan.
• Bouw een zonnebankkuur langzaam op. Eerst kort, pas later mag u er wat langer onder. Hoe lang is afhankelijk van uw huidtype. Het zonnecentrum is verplicht uw huidtype te bepalen en de maximumduur, frequentie en intensiteit berekenen. De duur van één beurt mag nooit langer dan twintig minuten zijn.
• Tussen de eerste en tweede beurt van elke sessie moet men een termijn van 48 uren respecteren, tussen de daaropvolgende beurten moet men minstens 24 uren wachten.

• Luister naar uw lichaam. Gaat uw huid prikken of jeuken, wacht dan niet tot de timer afgaat, maar ga onder de zonnebank vandaan.


verschenen op : 20/11/2012 , bijgewerkt op 20/11/2012

6 reacties

Veiligheidstips voor de zonnebank

door anoniem, 5 December 2016 om 14:06

Om de 3 dagen ga ik 15 min onder de zonnebank. Ik ben bijna 40j. Ik bezocht deze site om eigenlijk te weten te komen als het werkelijk schadelijk is. Er wordt zoveel over gezegd. Help

Zonnebanken gezond

door caers carl, 4 February 2014 om 17:34

Uw berichtgeving is helemaal niet objectief ; u spreekt uzelf trouwens voortdurend tegen indien je andere artikels leest omtrent zonnebanken op uw site... De zonnebank maakt heel wat vitamine D aan,en kan verbranden i/d zon wél helpen voorkomen of verminderen - daar kunnen een massa mensen van getuigen ! Wat betreft de wetgeving : de cijfers van de FOD verklaren dat 78% wél in orde was met de stralingssterkt (26% niet v/d 85% overtreders) ; Het algemeen aanvaard rapport van 2012 (met onderzoeken uit het verleden) stelt dat zowat 93% van alle kw huidkankers NIET te wijten zijn aan zonnebanken ... die cijfers liggen nu dus serieus wat lager voor zonnebanken in centra, enerzijds door die wetgeving en anderzijds doordat de hype al 10j voorbij is (en de mensen dus minder zonnebanken). Maar als je objectief/eerlijk wil zijn moet je ook de positieve verhalen/onderzoeken vermelden : zo zijn er onderzoeken die aantonen dat er o.a. véél minder borst- en baarmoederhalskanker voorkomt bij mensen die vele jaren lang regelmatig de zonnebank gebruikten (Zweedse en Franse onderzoeken) ... indien men de balans maakt slaat die helemaal in de goede richting voor het (verstandige) zonnebankgebruik.

Veiligheidstips voor de zonnebank

door anoniem, 22 August 2013 om 23:49

Ik zou het persoonlijk niet aanraden. De hogere dosis uv straling is niet goed voor de genezing van het weefsel. Hierdoor ga je maw een duidelijke litteken door krijgen. Best kun je zo veel mogelijk uv straling vermijden indien je een zo klein mogelijk litteken wilt overhouden.

Zonnebanken

door de groote, 16 April 2013 om 21:58

Uw artikel bevat heel wat fouten en onduidelijkheden: - het gaat niet op om de straling in Australische zonnecenters (als die er al zijn) te vergelijken met die in Europa. -Over welk middag-zonlicht heeft men het? Dat in de winter of in de zomer en waar? - Het klopt niet dat zonnebankcentra brilletjes gratis ter beschikking moeten stellen? Ze moeten die alleen ter beschikking stellen, al dan niet gratis. - Dat je 75% meer risico zou lopen als je voor je 35ste de zonnebank gebruikt is complete nonsens. Waar halen jullie in godsnaam die informatie? - hetzelfde met 2,4 meer risico als je éénmaal per maand onder de zonnebank gaat. - solarium bezoek heeft, net als regelmatig en gematigd zonnen in de natuurlijke zon, wél, en bewezen positieve effecten op de gezondheid. Daar bestaan talloze wetenschappelijke artikels over. Een tekort aan UV blootstelling daarentegen heeft, ook wetenschappelijk bewezen, negatieve gevolgen voor de gezondheid. - het sluiten van de ogen is wél voldoende om UV straling tegen te houden. De huid houdt alle UV straling tegen, deze kan de ogen niet bereiken. - tot voor een paar jaar waren de voorschriften wettelijk dat zwangere vrouwen 'afgeraden' werd de zonnebank te gebruiken. Een paar jaar geleden werd dit geschrapt uit de wetgeving. Men kan er dus van uit gaan dat zelfs de felste tegenstanders hiervoor geen argumenten meer hadden. - een verantwoorde zonnebankkuur helpt wél om verbranding in de zon te voorkomen door huidverdikking. Bruinen is een natuurlijke bescherming van de huid tegen verbranding. Blijkbaar is de zonnebank de schuld van alles. Het is makkelijker om aan sigaretten te komen, zelfs aan drugs, dan onder de zonnebank te gaan. Melanomen komen meer voor. Het zal zo zijn. Mensen worden zodanig 'gewaarschuwd' voor zonnebankgebruik dat ze niet meer naar de zonnebank gaan. Tweemaal per jaar gaan ze nu op vakantie (wat 30 jaar geleden niet of veel minder gebeurde); éénmaal op ski-vakantie waar ze al onmiddellijk verbranden door de zon op grote hoogte en een tweede maal naar een tropisch of mediteraan paradijs waar hetzelfde gebeurt. Misschien moeten reizen naar de bergen en de Middelandse Zee of Tropen voortaan ook maar in de hoogste categorie van kankerverwekkende activiteiten gerangschikt worden. Daarenboven heb je dan nog het risico op been- en andere breuken, de talloze tropische ziekten die je kan op doen, enz. Absoluut te vermijden en af te raden !!!

bekijk alle 6 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt