22 weken zwanger
dossier Je bent nu vijf maanden zwanger. Als dit jullie eerste kind wordt, gaat er straks veel veranderen. Geniet daarom vooral van het feit dat jullie nog met zijn tweeën zijn. Lekker uit eten, nog een vakantie samen, veel op stap? Het kan nu nog, dus geniet ervan.
Lees ook: Mag je reizen als je zwanger bent?
Mama tijdens week 22
- Vanaf nu wordt je buik echt dikker. Elke week kom je ongeveer een halve kilo bij. Maar je bent nog niet zo dik dat je moeite hebt om uit een stoel te komen of je veters te strikken. Je mag zeker niet op dieet tijdens de zwangerschap. Maar eten voor twee is ook weer niet nodig.
- Je baarmoeder komt nu ongeveer 2 centimeter boven de navel uit. Doordat de baarmoeder tegen je buik drukt, kan je navel beginnen uitpuilen. Zo’n ‘plopnagel’ is niet erg, maar het kan soms wel pijnlijk zijn. Je kan hem dan insmeren met vaseline of een andere zalf. Na de bevalling plopt je navel weer terug, al kan hij wel iets groter blijven.
- Op de momenten dat je zelf wat rust neemt, kan je verrast worden door het getrappel van je kindje. Als je zelf beweegt, wieg je je kindje in slaap. Bovendien zal je het bewegen van je kindje ook minder snel opmerken als je zelf actief bent.
- Je kan soms last hebben van duizeligheid. Je baarmoeder kan namelijk op je aderen in de rug drukken, waardoor er moeilijker en minder bloed naar je hoofd stroomt. Dit heet ook wel het cava syndroom. Je kan dit oplossen door op je zij te gaan slapen. Duizeligheid kan ook ontstaan door een lage bloeddruk, een lage suikerspiegel of bloedarmoede.
- Brandend maagzuur is een ander probleem waarmee je te maken kan krijgen.
- Sommige vrouwen krijgen vooral tijdens een eerste zwangerschap last van platvoeten. De exacte oorzaak is niet bekend. Misschien is het een gevolg van het toenemend gewicht of van de grotere speling tussen de gewrichten. Meestal verdwijnt dit weer na de zwangerschap, maar de voeten kunnen ook blijvend van vorm en grootte veranderen.
- Je kan soms ook last hebben van kniepijn. Het toegenomen gewicht en het gebrek aan oefening kan deze pijn verergeren. Vooral rechtstaan, bijvoorbeeld uit een gebogen houding of uit een stoel of zetel, kan dan lastig worden.
- Vanaf nu kan je ook het startbedrag (wat vroeger geboortepremie of kraamgeld heette) aanvragen. Dat maakt samen met de maandelijkse gezinsbijlagen (het vroegere kindergeld) deel uit van het groeipakket. Bij Infino kan dat heel gemakkelijk online: klik hier als je in Vlaanderen woont, hier als je in Brussel woont, hier als in Wallonië woont.
Wanneer moet je je huisarts of gynaecoloog contacteren?
Neem tijdens je zwangerschap onmiddellijk contact op met je verloskundige, huisarts of gynaecoloog als je een van de volgende alarmsignalen merkt, en dit ongeacht de zwangerschapsduur:
- Je bent ziek, met of zonder koorts, maar zeker vanaf 38 °C koorts.
- Je moet zo vaak braken dat je (bijna) geen voedsel meer binnenhoudt.
- Je verliest bloed, ook al is het gering.
- Je hebt plots onverklaarbare buikpijn of je hebt regelmatig buikpijn.
- Bij vochtverlies of overdreven vaginaal witverlies.
- Je hebt last bij het plassen (branderig gevoel).
- Je bent gevallen.
- Je hebt hoofdpijn die gepaard gaat met misselijkheid, buikpijn, tintelende vingers, troebel zicht of vochtophoping in je ledematen of gezicht.
Bij een zwangerschapsduur van minstens 22 weken:
- Je hebt een pijnlijke harde buik (baarmoedercontracties) of plots hevige buikpijn.
- Je kindje beweegt minder dan voordien of heeft de voorbije 24 uur niet meer bewogen.

Je baby tijdens week 22
De foetus is nu ongeveer 28 cm groot en weegt ongeveer 420-475 gram.
- Af en toe kan je baby heel actief zijn, meestal op de momenten dat jij rustig zit of ligt. Maar het grootste deel van de dag slaapt de baby. Nu al ontwikkelt hij een favoriete houding om in te slapen.
- Het centrale zenuwstelsel is voldoende ontwikkeld om signalen te registreren. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je baby al de eerste (sterke) smaken kan proeven.
- De oren hebben hun uiteindelijke vorm aangenomen. Onderzoek heeft aangetoond dat pasgeboren baby’s de stem van hun moeder en bepaalde omgevingsgeluiden kunnen herkennen. Wanneer je bijvoorbeeld regelmatig naar een bepaald liedje luistert tijdens de zwangerschap, zal je baby dit na de bevalling waarschijnlijk herkennen.
- De eerste hoofdharen beginnen te groeien. Ze zijn momenteel nog wit bij gebrek aan pigment. Later zal het een andere kleur krijgen. Ook de wimpers en wenkbrauwen worden zichtbaar. Het hele lichaam is nog steeds bedekt met een vachtje van donshaar. Sommige baby’s worden wel geboren met een restje dons op hun lijfje, maar dit verdwijnt meestal vanzelf. Dit ziet men vooral bij te vroeg geboren kindjes.
auteur:
Annemie Vandeweerdt,
gezondheidsjournalist