Intieme hygiëne: de do’s en don’ts

Laatst bijgewerkt: augustus 2022
ad_saforelle_ts.jpg

nieuws

Dagelijks tanden poetsen en je gezicht en lichaam wassen doen we allemaal, maar hoe zit het met de verzorging down  under? Moet je je vagina wassen, en zo ja, hoe doe je dat dan best?

Don’t: vaginaal douchen

De vagina is een perfect zelfreinigend orgaan. Ze houdt de pH-waarde en de vaginale flora zelf in balans. Overvloedig spoelen met water verstoort deze balans. Gebruik ook geen vaginale douches. Deze pretenderen alles ‘op te frissen’, maar uiteindelijk spoel je alle goede bacteriën weg waarmee je vagina zichzelf schoonhoudt. Gevolg: meer risico op infecties (zoals bacteriële vaginose) en aandoeningen. Vaginaal douchen is niet alleen onnodig, maar ronduit schadelijk.

Do: een zeepvrij product gebruiken voor je vulva

Je intieme zone bestaat uit een inwendig deel (de vagina) en een uitwendig deel (de vulva). Dit deel, de schaamlippen, clitoris, urinebuis en vaginaopening, kan je wel wassen. Gebruik water, maar geen zeep of gewone douchegel. Kies voor een zacht, natuurlijk product dat niet alleen de natuurlijke pH-waarde, maar ook de vulvovaginale flora respecteert en ondersteunt.

Don’t: je onzeker voelen over afscheiding

Afscheiding (of witte vloed) is perfect normaal. Dankzij deze afscheiding kan je vagina zichzelf schoonhouden. Heb je last van jeukende afscheiding of ruikt deze sterk? Dan kan er iets anders aan de hand zijn, zoals een schimmelinfectie of bacteriële infectie.

Fact: je vagina ruikt niet naar bloemetjes. Je zou de geur best als yoghurtachtig of licht gistachtig kunnen omschrijven. Is de gistgeur sterk of ruikt het meer naar vis? Je hebt waarschijnlijk een schimmelinfectie of bacteriële vaginose. Vraag je arts om raad. 

Do: katoenen ondergoed dragen

Synthetisch ondergoed laat geen lucht door en kan daardoor erg gaan broeien, wat bacteriële overgroei en schimmelinfecties kan veroorzaken. Katoenen ondergoed is luchtdoorlatend en vochtafvoerend. Je ondergoed snel wisselen na het sporten of tijdig je badpak uittrekken kan ook helpen om problemen te voorkomen. 

Don’t: meerdere keren per dag wassen

Net zoals te weinig wassen niet goed is, is te veel wassen dat ook niet. Was je intieme zone 1, maximaal 2 keer per dag.

Met Saforelle draag je dagelijks zorg voor je intieme zone

ad_Saforelle visuals_Assets01.jpg
De wasoplossingen van Saforelle respecteren de vulvo-vaginale flora en de natuurlijke pH-waarde.

Kliskruid zit in het hart van alle Saforelle-producten: natuurlijk geteeld in Frankrijk en bekend om zijn kalmerende en verzachtende eigenschappen.

Een ideale aanvulling op jouw dagelijkse momentje onder de douche, eentje die je vulva fris en gezond houdt. Saforelle is niet voor niets nummer één aangeraden door gynaecologen.1

1. IMS: CMA voorschriften december 2018


bron: Ingezonden mededeling Biocodex


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram