De voor- en nadelen van een vitamine-infuus

In dit artikel
De voor- en nadelen van een vitamine-infuus

dossier

Met een vitamine-infuus wordt een hoge dosis mineralen en vitaminen rechtstreeks in je bloedbaan gebracht. Normaal gezien neemt je lichaam voedingsstoffen langzaam op, maar via een kunststof slangetje krijg je ze dus snel binnen in hogere dosissen. De gezondheidstrend won de laatste jaren sterk aan populariteit. Beroemdheden zoals Rihanna en Adele zweren erbij: je huid zou er mooier van worden, je immuunsysteem krijgt een boost en zelfs een kater kan je ermee verhelpen. Maar is dat effectief zo? En zijn er ook nadelen?

Lees ook: Kan je te veel vitamines slikken?

Voordelen

Getty_vitamineinfuus_2023.jpg

© Getty Images

Als je voeding gewoon eet, dan gaan er altijd wel voedingsstoffen verloren: bij de bereiding ervan en tijdens het verteringsproces in je lichaam. Als de voedingsstoffen via een infuus rechtstreeks in je bloedbaan komen, is er geen vitamineverlies. Voor mensen met spijsverteringsproblemen kunnen vitamine-infusen dus zinvol zijn. Onderzoek toont bovendien aan dat vitamine-infusen bij kankerpatiënten, eventueel in combinatie met chemotherapie, de vermoeidheid verminderen.

De meeste mensen zullen zich beter voelen na een infuus, want we hebben vitamines nodig om goed te functioneren. Maar meer is niet beter. Als je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamines en mineralen binnenkrijgt, dan zal een extra infuus niet veel uitmaken. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat ze een energieboost geven of een kater verminderen. 

Nog een reden waarom mensen zich nadien beter voelen is dat je lichaam goed gehydrateerd wordt door het vocht dat zo’n infuus bevat. Maar dat effect krijg je ook door enkele glazen water te drinken.

Lees ook: Symptomen vitamine B12-tekort en wie moet supplementen nemen?

Nadelen en risico's

Ons lichaam heeft normaal een ingebouwde bewakingsfunctie om het kwetsbare evenwicht tussen voedingsstoffen in stand te houden. Als de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitaminen en mineralen sterk wordt overschreden, dan moeten de nieren overuren maken om het teveel te elimineren. Geraken de nieren overbelast, dan loert het gevaar van toxiciteit om de hoek.

  • Zo kan een te hoge dosis vitamine C darmklachten en diarree veroorzaken. Het kan er ook voor zorgen dat je lichaam oxalaten produceert, waardoor het risico op nierstenen toeneemt. 
  • Een overdosis kalium kan leiden tot mogelijk fatale hartritmestoornissen.
  • Toxische hoeveelheden vitamine A kunnen nachtblindheid, hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken.
  • Door een overdosis vitamine B6 kan zenuwschade optreden, met klachten als een doof gevoel, tintelingen of pijn in handen en voeten.

Lees ook: Wat doen vitamines en voedingssupplementen écht voor je huid en haar?

Diëtisten zijn niet per se fan en houden het liever bij de alomgekende succesformule: bewegen en gezond eten voor meer energie. Ook diëtist Sophie Luderer is ervan overtuigd dat we met een gezond en gevarieerd voedingspatroon alle nodige stoffen binnenkrijgen, en zijn vitamine-infusen dus niet nodig: “Ben je op zoek naar die energieboost? Dan helpt gezond en gevarieerd eten, voldoende slapen, stress zoveel mogelijk vermijden en regelmatig bewegen. Dat is wel bewezen én een stuk goedkoper.”

Twijfel je echter of je voldoende vitamines binnenkrijgt door bijvoorbeeld een slechte eetlust of ziekte, dan kan je altijd langsgaan bij je huisarts om je vitamineniveaus te bepalen. Bij een tekort is het zeker zinvol om supplementen in te nemen.

Bronnen:
https://www.gezondheidsnet.nl
https://www.webmd.com


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram