Wat moet je doen bij een schaafwond?

ad_flamigel_small.jpg

nieuws Een fietsrit met familie of vrienden is leuk, maar als iemand ten val komt, dan slaat de sfeer snel om. Gaat het om een diepe schaafwond, die hevig bloedt of tekenen van infectie vertoont, zoals roodheid, zwelling, warmte en pijn, schakel je sowieso best de huisarts in, maar meestal kan je een schaafwond zelf verzorgen in enkele eenvoudige stappen. 

Types van schaafwonden

Kleine schaafwonden tasten alleen de bovenste huidlaag aan. Daarom vallen ze binnen de categorie oppervlakkige huidwonden. Ze kunnen er wat rood uitzien en eventueel bloeden, maar je kan ze gemakkelijk thuis behandelen.
Ernstigere schaafwonden daarentegen tasten diepere weefsellagen aan. Er ontstaat een diepte of defect tussen twee stukjes huid. Dergelijke wonden bloeden meestal en kunnen lelijke littekens achterlaten. Je moet ze dan ook medisch laten behandelen met een gel zoals Flaminal® Hydro.
Heb je tijdens het sporten een kleine schaafwond opgelopen of is je kind spelenderwijs gevallen? Dan kan je de wond in de meeste gevallen dus prima als volgt zelf verzorgen. 

ad_flamigel_large.jpg

Oppervlakkige brandwonden en zonnebrand

Een wondgel of hydrogel voor veelzijdig gebruik, zoals Flamigel®, kan je ook voor andere types van lichte wonden gebruiken. Bij eerstegraadsbrandwonden die er rood en droog uitzien maar geen blaren vertonen, kan Flamigel® helpen om de brandwond sneller te herstellen. Koel de wond eerst ruime tijd met lauw water en breng de gel aan op een drooggedept lichaamsoppervlak. 
Bij zonnebrand kan je Flamigel® twee tot zes keer per dag op de verbrande zone aanbrengen zonder ze af te dekken. Doe dit totdat roodheid en pijn zijn verdwenen. 

Bronnen:
www.thuisarts.nl/wonden/ik-heb-schaafwond
www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/wonden-en-schaafwonden-bij-kinderen
www.etos.nl/advies/ehbo/kind-hard-gevallen/

bron: Ingezonden mededeling Flamigel

Laatst bijgewerkt: oktober 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram